Petr Dufek: Zdražení pohonných hmot zvýšilo inflaci

13.04.2021 14:37

Inflace, která zůstává i nadále v centru pozornosti centrální banky, se v průběhu března zvýšila z 2,1 % na 2,3 %. Za zrychlením inflace stojí v posledním měsíci především dražší pohonné hmoty reagující na vývoj cen ropy na světových trzích.

Petr Dufek: Zdražení pohonných hmot zvýšilo inflaci
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Za celkovou inflací můžeme letos i nadále vidět především dražší cigarety a alkohol, které se společně postaraly o více než třetinu aktuální inflace, nicméně přehlédnout nelze ani silnější vliv položky doprava, představující třetí nejdůležitější součást rozpočtů domácností. Zvyšují se totiž nejenom ceny pohonných hmot, ale i automobilů, které jsou zejména v důsledku zvýšených bezpečnostních a „ekologických“ požadavků meziročně podle statistického úřadu dražší o více než 9 %.

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí

Stále méně se na inflaci podílí bydlení, které v předchozích letech fungovalo jako významný inflační faktor. Díky zlevnění elektřiny a zemního plynu se však situace obrátila a bydlení tak může být pro část domácností dokonce levnější než loni. Přehlédnout totiž nelze ani výrazné zpomalení růstu nájmů, za kterým lze hledat zvýšenou nabídku pronájmů na trhu ovlivněnou zamrznutím krátkodobých pronájmů.

V dalších měsících se inflace od současné hodnoty zatím příliš neodchýlí. Je samozřejmě otázkou, s jakými cenami vyrukují obchody a služby po znovuotevření. U zboží bude efekt nejspíš pozitivní a snaha přilákat zákazníka spíše ceny mírně srazí, u služeb tomu může být časem přesně naopak. Zadržená poptávka bude časem nahrávat zvyšování cen v oblasti cestovního ruchu i u osobních služeb.

V každém případě inflace není a ani nebude letošním problémem české ekonomiky. Proto ani nadále nepředpokládáme, že ČNB bude pospíchat se zvyšováním sazeb a spíše vyčká na konec pandemie a jasné známky oživení ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…