Petr Hájek: Nečas se zachoval jako slušný člověk a primitivní protiruská propaganda se svlékla donaha

01.06.2013 9:15

Premiér navštívil Ruskou federaci. Úspěch jeho mise však zcela zastínilo, že si dovolil nedělat pokrytecké lidskoprávní tanečky. To čeští novinářští svazáci a bojovníci proti všemu ruskému neodpouštějí.

Petr Hájek: Nečas se zachoval jako slušný člověk a primitivní protiruská propaganda se svlékla donaha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek

„ČR i já osobně podporujeme ochranu lidských práv a základních demokratických hodnot," konstatoval. Médiím poradil, aby si z dívek, které svým hulvátstvím zneuctily pravoslavný chrám, nevytvářela falešné symboly. Dodal ale, že vyměřený trest mu přijde příliš tvrdý".

"Nečase kvůli jeho postoji opakovaně kritizoval šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). Bytostným zastáncem lidských práv je teď z vrcholných představitelů české zahraniční politiky tedy jen Schwarzenberg.“

„Jenže ani Merkelová už není, co bývala. Například v roce 2007 se v Berlíneˇ setkala s dalajlámou a přímo v Pekingu pak s opozičními čínskými novináři. Loni v srpnu už ale zůstala výhradněˇ ve společnosti čínských představitelů.“

Tři citáty z Lidových novin přesně charakterizují „lesk a bídu našich novinářských kurtizán“ hlavního proudu.

Bojovníci za lidská práva z pražské kavárny

Premiér Nečas měl v Rusku bohatý a docela namáhavý program. Jednání o případné účasti ruských firem na dostavbě Temelína mu těsně před odjezdem znesnadnil místopředseda TOP 09, když zpochybnil dostavbu jako takovou. Šlo samozřejmě o typickou cílenou kalouskovskou provokaci, v níž je tento TOP politik nepřekonatelný: Ničit, hodit bombu do rozjíždějícího se soustrojí, bez ohledu na hospodářské zájmy naší země. V tom je spolu s Karlem Schwarzenbergem mistr.

Mohou si to dovolit. Mají za sebou média, která s nimi oddaně spolupracují. Zvláště když „hrozí“, že by hospodářské a politické vztahy mezi Českou republikou a Ruskou federací s jejím obrovským trhem, dostaly konečně normální rozměry. Že by naše historicky daná  a stále ještě existující komparativní výhoda proti všem Německům, Franciím a dalším zemím z chátrající Evropské unie, pomohla českému hospodářství. Že by alespoň trochu povzbudila ekonomiku poničenou „účetním“, který ji ze své pracovny na ministerstvu financí úspěšně zabrzdil.

Pražská kavárna (Lidové noviny, MFDnes, Hospodářské noviny, ČT atd.) ovšem pochopitelně šílela: Petr Nečas si v Moskvě dovolil zopakovat, že nechutnosti produkované skupinou politických porno-exhibicionistek s příznačně obscénním názvem Pussy Riot, pro něj nejsou bojem za lidská práva, ale hulvátstvím a zneuctěním pravoslavného chrámu.

Pokrytectví jako norma

Je mimořádně zajímavé podívat se trochu blíže, co vlastně Petru Nečasovi svazáci z Lidových novin a spol. vytýkají. A co mu doporučují. Ve své bohorovnosti už totiž ani neskrývají podstatu – a slova je prozrazují. Přesně tak se to dělo s bolševickými agitátory v médiích socialistického Československa. Jsou jejich pravými dědici. Jen obrátili o sto osmdesát stupňů, jinak nic nového:

„Když premiér vyráží do ciziny, musí počítat s dotěrnými dotazy novinářů. Když jede do putinovského Ruska, musí počítat i s takovými, kteří mají právě na Putina políčeno. Když pak od nich otázku na tělo dostane, je pouze na něm, zda odpoví jako lídr suverénní země, anebo tak, aby se to líbilo Putinovi. A když se Nečase zeptali na Pussy Riot, vybral si to druhé.“

Současné Rusko je samozřejmě složité. Ano, „Západní“ normy „svobody“ zdaleka nepřebírá. Naštěstí a zaplať Pán Bůh.

Už toto je dokonalé. Vždyť nám přece neustále vtloukají do hlavy, že v Rusku není svoboda. Jak by se tam tedy mohli s „dotěrnými dotazy“ objevit novináři, kteří „mají na Putina políčeno“?

Ale ještě dokonalejší a ilustrativnější je pokrytecká úvaha o našem premiérovi jako „lídrovi suverénní země“. To si někdo odváží říci o předsedovi vlády, která je pouhou převodní pákou berlínských respektive bruselských nařízení? Copak jsme po Lisabonské smlouvě ještě suverénní země? Agitátoři nám tak vnucují dvě lži současně.

Slušný člověk lže

Článek ovšem pokračuje – a nemá to chybu: „Premiér odpovídat nemusel. Nebo se mohl vymluvit ve stylu „jiný kraj, jiný mrav". Jenže on se pustil do kritiky falešných symbolů, hanobení chrámu, nekulturnosti a hulvátství. Ano, to všechno je pravda, ale jsou to takové stránky věci, které slušný člověk nezdůrazňuje, dokud jsou punkerky z Pussy Riot ve vězení.“

Jinými slovy: Ano, jsou to nechutné věci, kterých se ony „politické punkerky“ dopustily, to je všechno pravda – ale jsou to NAŠI spojenci v propagandistické válce proti nenáviděnému „Východu“. Premiér se před „dotěrnými dotazy“ měl „vymluvit“, nebo neodpovídat. Mravné rady našich statečných bojovníků za „pravdu a lásku“, panečku!

Primitivnost jako legitimace

Pointa trapné agitky Zbyňka Petráčka (LN) Putinovi s láskou, z níž tady čerpám, je stejně dokonalá jako celý text: „Od premiéra země, která má s účelovými kriminalizacemi za Husákovy éry bohaté zkušenosti, by našinec čekal větší cit pro tyto věci i větší důstojnost. Takto převáží dojem podlézavce. Jinak byla ta návštěva jistě úspěšná.“

Petr Nečas si výjimečně dovolil luxus názoru normálního slušného člověka. Zaplatil za to. O skutečném smyslu jeho mise v Moskvě jsme se tak dozvěděli jedinou větu.

Povšimněme si té opětovně potvrzené normy: V Rusku je pro naše politiky, mají-li je média podporovat, jediné přípustné tvářit se, že jde o režim podobný husákovskému. Je to tedy nadále Sovětský svaz, kde nejsou svobodné volby, opozice, svoboda slova. Větší ubohost a primitivnost propagandy už není asi možná. To i ti „husákovci“ byli vůči západu vynalézavější.

Jediná věta

Současné Rusko je samozřejmě složité. Ano, „Západní“ normy „svobody“ zdaleka nepřebírá. Naštěstí a zaplať Pán Bůh. Například obscénní buranství a urážení náboženských symbolů trestá, zatímco EU takové projevy inspiruje a podporuje. A odměňuje ty, kdo jdou v řadě s mainstreamem.

To je také hlavní důvod, proč oslavovaní „katolíci“ jako Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg mají pro hnusoty Pussy Riot tolik pochopení. Jejich osobní zájmy jsou totiž v Berlíně, nikoli v Praze.

Petr Nečas si výjimečně dovolil luxus názoru normálního slušného člověka. Zaplatil za to. O skutečném smyslu jeho mise v Moskvě jsme se tak dozvěděli jedinou větu:

„Jinak byla ta návštěva jistě úspěšná.“

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: protiproud.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…