Petr Hampl: Další americké mnoho povyku pro nic

10.05.2022 12:52 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Další americké mnoho povyku pro nic
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Tak to vypadá, že v Americe bude zrušen rozsudek Roe versus Wade. Většina čtenářů neví, co to je, a o nic nepřichází. „Expert – amerikanista“ (tedy někdo, kdo žije v Americe a nic neumí) zasvěceně vysvětluje na MF Dnes, že jsou ohroženy „i další občanské svobody“, náměstí jsou plná agresivních demonstrantů a převládá atmosféra, jako by se mělo dnes večer začít zatýkat nebo blokovat nepohodlné servery. A na druhé straně konzervativci jásají, jako by něco vyhráli. Nevyhráli nic.

Prakticky to znamená, že tam ohledně interrupcí budou podobné poměry jako v Evropě, respektive o něco volnější. V každém státě bude jiná úprava a každá těhotná si bude moci vybrat, kam pojede pro zákrok (pokud jí nebudou poměry v jejím vlastní státě vyhovovat). Volnější budou o to, že v řadě amerických států je možné interruptovat dítě do konce devátého měsíce nebo dokonce ještě v průběhu porodu, což je v Evropě nemyslitelné.

Z hlediska celkových trendů to nepřinese žádnou změnu (počet interrupcí klesl během generace o polovinu a bude nadále klesat) a žádnou změnu to nepřinese ani jednotlivým těhotným ženám. Nicméně spousta neziskovek a profesionálních aktivistů má možnost vykazovat činnost a sbírat peníze. Kdyby raději udělali něco pro ty těhotné holky.

(zdroj: petrhampl.com)

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.