Petr Hampl: Další milník ve vývoji maskulinity?

25.03.2022 14:12 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Další milník ve vývoji maskulinity?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Další vědecký průlom s potenciálem změnit společnost. Tentokrát možná k dobrému. Mužská antikoncepční pilulka.

Čím je to tak převratné? Po tisíce a tisíce let se mužskost a ženskost formovala na základě biologického faktu, že pro muž je předání genů další generaci otázkou pár minut, zatímco pro ženu je otázka těhotenství a několikaletého období péče o dítě. Jakkoliv se společenské zvyklosti snažily vykompenzovat tím, že muže nutily převzít svůj díl odpovědnosti, základní nastavení takové je. Z toho vychází evoluční tlak, aby si muži příliš nevybírali a aby si naopak ženy vybíraly velmi pečlivě. Proto je sex označován za ženský zdroj.

Převrat nepřinesla ani tak antikoncepce, ale genetické testy otcovství. Najednou je muž ve stejně zranitelné pozici jako žena. Pokud zplodí dítě, může být přinucen podílet se desítky let na péči o něj. Dokonce naopak –žena může muže přelstít tím, že mu lže o tom, že bere antikoncepci. Muž podobnou možnost nemá. V takovém prostředí by bylo logické, že by sex měl být spíše mužským zdrojem. Aspoň to píšou někteří antropologové a dává to smysl.

S pánskou antikoncepční pilulkou by se to nevrátilo nazpět, ale trochu by se to původnímu stavu přiblížilo. Muž se opět může chovat zcela bezstarostně, a brání mu v tom jen kulturní vzorce, morálka, zvyklosti apod. To je mnohem blíže tisícileté koncepci maskulinity.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …