Petr Hampl: Ekonomické trendy v tuto chvíli pracují proti nové aristokracii

30.11.2022 14:37 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Ekonomické trendy v tuto chvíli pracují proti nové aristokracii
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Jakkoliv to vypadá pro nejbližší dobu pro většinu lidí velmi špatně, celkové ekonomické trendy v tuto chvíli pracují proti nové aristokracii. Ukazuje se, že je stále obtížnější vydělávat na globálních aktivitách. Když dnes přestěhujete výrobu do Indie, už tím nijak nezvýšíte zisky, zatímco před dvaceti lety to bylo velice lukrativní. A také se ukazuje, že prezentování, reklama a nejrůznější techniky vyvolávání dojmu - včetně her s finančními produkty - nedokážou dlouhodobě obstát vedle reálné výroby, reálné těžby a reálného zemědělství.

V již zmíněných Poznámkách o elitách, válce a míru ukazuji, že právě to je důvodem současné americké agresivity. Na Západě jsme zrušili většinu výrobních kapacit, dramaticky omezili zemědělství, velkou část vědy nahradili legračními obory typu zkoumání bělošské viny a zbylo nám jediné – obrovská vojenská síla.

Jenže ono to má význam i z hlediska třídních vztahů. Globální přístup a orientace na vyvolávání dojmu je právě to, o co se nová aristokracie opírá. Její vlastní orientace na zisk tak paradoxně ničí její vlastní nadvládu. Málokdy byla situace tak příznivá velkým změnám. Problém je vlastně jen to, že tu chybí opoziční vrstvy a skupiny schopné dlouhodobého systematického přístupu. Jestli se najdou a jestli dokážou přitáhnout inteligentní lidi, budeme blízko tak strašně potřebné změně.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…