Petr Hampl: Jak je možné, že se stařec stal ombudsmanem?

14.02.2020 18:18

Dnes se může přihodit něco dříve nemyslitelného. Setkáte se s velmi atraktivní ženou a ona vám začne vyprávět o svých vnoučatech.

Petr Hampl: Jak je možné, že se stařec stal ombudsmanem?
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Na fakt, že Stanislav Křeček byl zvolen ombudsmanem, reagují neobolševici tak, že omdlívají vzteky. Ale správná otázka zní jinak. Jak je možné, že muž, který by měl být podle kalendáře seniorem, zvládl efektivně a elegantně kampaň a převýšil své čtyřicetileté soupeře minimálně o třídu? Útoky odrážel s přehledem a vytvořil situaci „Křeček versus no-names.“ To není záležitost jednoho výjimečného člověka. Jde o další příznak, že se svět změnil. Dnes se vám může stát, že se setkáte s velmi atraktivní ženou a ona začne vyprávět o svých vnoučatech – dříve nemyslitelné. Osmdesátníci vytírají zraky čtyřicátníkům. My padesátníci pak zjišťujeme, kolik je ještě před námi práce a kolik se toho musíme naučit. Oblíbené úsloví, že „dnešní sedmdesátník je jako dřívější padesátník“ není přehnané. Řečeno zkrátka: teorie o tom, že „staří už brzo vymřou“ a budou nahrazeni čerstvě vymytými mozky, dostává další trhlinu.

(Autor článku, Petr Hampl, je nezávislý sociolog. Vyšel mu bestseller Prolomení hradeb. Převzato a redakčně upraveno z jeho FB profilu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…