Petr Hampl: O mírových jednáních

04.03.2023 15:57 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: O mírových jednáních
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Reálná dodávka západních zbraní v nedohlednu a ani představitelé Západu už netvrdí, že by ty zbraně mohly zásadně změnit poměr sil na frontě. Podle amerických mainstreamových zdrojů umírají ukrajinští vojáci v průměru za čtyři hodiny od nástupu na frontu. To, co mohou válečnická videa zobrazovat jako hrdinný boj, jsou ve skutečnosti obyčejná jatka. O ztrátách na druhé straně nemáme představu, ale i kdyby to byla jen desetina těch ukrajinských, pořád se jedná o tisíce a tisíce lidí.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31659 lidí

A mezitím se rozbíhá také válka mírových návrhů. Ten čínský by se dal shrnout následovně. Ukrajina přistoupí na politické kompromisy a dostane za to spoustu peněz na obnovu země a na zvýšení životní úrovně. Ty peníze přijdou tak, aby nemohly být rozkradeny. Návrh dokonalý pro obyčejné Ukrajince a naprosto nepřijatelný pro tamní mocenskou elitu. Nicméně velmi podstatné je, že celý nezápadní svět vidí, že je to ukrajinská strana, která trvá na pokračování bojů. A obraz hrdiny Zelenského se postupně mění v obraz fanatického diktátora, likvidujícího vlastní národ (netvrdím, že je to obraz pravdivý, ale tak je to prostě vnímáno).

A už tu máme britský mírový protiútok. Návrh britského premiéra, podle nějž má být základem mírového uspořádání to, že na Ukrajině budou umístěny dalekonosné zbraně, namířené na ruská města. Což je jediné, co Rusko nemůže přijmout. Může se vzdát území, může udělat nejrůznější politické ústupky, ale nemůže se smířit s vlastní bezbranností. Je zjevné, že jediným účelem britského návrhu je, aby taky existovalo něco, co odmítne ruská strana.

Je to k ničemu. Nicméně posun v tom je. Ještě před půl rokem jsme Rusko porcovali a ničí názor nás nezajímal.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.