Petr Hampl: O pirátské demokracii

21.02.2023 9:34 | Glosa

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: O pirátské demokracii
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Jsme už zvyklí, že když nějaké referendum nedopadne dost liberálně, musí být opakováno tak dlouho, až je dosaženo požadovaného výsledku. Teď to vypadá, že to samé nekonečné opakování bude probíhat i na Kladně.

Jádrem sporu jsou herny s výherními automaty. Možná si pamatujete, že před generací představovaly výherní automaty skutečný sociální problém. Někteří lidé se dostávali do závislosti, prohrávali majetky, upadali do exekucí, rozpadaly se jejich rodiny… Proběhla spousta pokusů to odvětví zregulovat, ale všechny šly do ztracena.

Tak dlouho, až přišlo internetové sázení a ničení lidských životů se přesunulo tam. Fyzické automaty a fyzické herny se ocitly v konkurenčním postavení vůči novému predátorovi a najednou už nebyl vůbec problém to zregulovat. Odvětví se zmenšilo méně než na desetinu původní velikosti, probíhá v uzavřených hernách, každá transakce je on-line evidována na ministerstvu financí a ohrožení lidé (příjemci sociálních dávek, lidé v insolvenci apod.) nemohou hrát vůbec. Konečně se to dostalo do stavu okrajové zábavy, která nikomu nevadí.

A právě v tom okamžiku vystartovali Piráti. Myslíte, že vyrazili proti online sázení, které je fakticky neregulované a ničí životy? Omyl! Nejde přece o to pomáhat lidem. Jde o to najít někoho dost slabého, na kom se může profesionální aktivista realizovat.

Když kladenská radnice, odmítla zbývajících pár heren zakázat, vynutili si Piráti místní referendum. To bylo spojeno s prezidentskou volbou s velmi vysokou účastí a Piráti přidal i masivní propagační kampaň (bylo by zajímavé zjistit, kdo ji platil) a všudypřítomný nátlak, včetně osobního obtěžování lidí a případně jejich urážení (pokud odmítli správně hlasovat). Přesto se jim podařilo přimět k hlasování pro zákaz jen asi pětinu obyvatel. Pochopitelně. Ta problematika nezajímá nikoho kromě profesionálních aktivistů. Lidé na Kladně vědí, že s tím nejsou spojeny žádné problémy, žádné zničené životy, žádný nepořádek, žádné rušení nočního klidu, žádná kriminalita…

Takže to Piráti dali k soudu, dosáhli výroku o neplatnosti referenda a kladenští budou hlasovat znova a znova. Tak dlouho, až jich přijde k urnám dost.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…