Petr Hampl: O příčinách drtivého vítězství vládních kandidátů

16.01.2023 7:29 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: O příčinách drtivého vítězství vládních kandidátů
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Je snadné být chytrý po volbách. Proto jsem svůj předvolební komentář zveřejnil už v pátek ráno. Snažím se v něm vysvětlit, proč a Fialova vláda vyhrála už troje volba za sebou a proč nemají smysl přihlouplé výmluvy typu, že média nejsou nejsou objektivní. Samozřejmě, že nejsou! Média jsou protivníkem, kterého musíme porazit. A jak ukazují příklady Miloše Zemana a dalších, je to možné.

V tom článku píšu:

“…volby neměří lidovou spokojenost. Volby měří mocenskou situaci. Ukazuje, kdo má největší sílu. Kdo dokáže nejlépe využít lidových nálad. Nejde jen o moc jednotlivých kandidátů (a úzkých skupin, které za nimi stojí), ale o sílu a postavení celých společenských vrstev.”

Dále tvrdím, že ke zlomu došlo v letech 2019 a 2020:

“…vyletěla zase nahoru důvěryhodnost České televize a velkých médií obecně. Miliony lidí si to pro sebe vyhodnotily tak, že to, co vidí v televizi, je pro ně důvěryhodnější a lépe odpovídá jejich osobní zkušenosti, než to, co říkají alternativní servery. Trend se otočil. I když jim dnes důvěřuje méně lidí než před rokem, pořád je to více než před covidem. Moc se vzpamatovala.”

A tvrdím, že teď čekáme na další mocenský zlom. Uvržení nízkopříjmových vrstev do bídy ten zlom ale nepřinese. A Fialovi lidé to moc dobře vědí.

Komentář na Prvních zprávách

(zdroj: petrhampl.com)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…