Petr Hampl: Obrana rozumu

02.03.2022 10:32 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Obrana rozumu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Vynikající iránsko-americký intelektuál (ateista) Sohrab Ahmari:

“Právě když je nejvíce zapotřebí střízlivosti, odpovědnosti, korektnosti a diplomatických schopností, naši odborníci a politici nabízejí pravý opak: vybuzené emoce, lacinou propagandu, divoké fantazie, odmítání dialogu a snahu situaci ještě eskalovat. A nejhorší na tom je, že: že to všechno už dobře známe. Opět se dostáváme – nebo spíše jsme hnáni – do strukturálních informačních pastí, které brání rozumnému rozhodování a nutí k politickým rozhodnutím, kterých bychom později mohli draze litovat.”

Přitom Sohrab Ahmari žije v Americe, kde je situace nesrovnatelně svobodnější. Neexistuje tam zákaz analytického myšlení, který de facto aplikuje Fialova vláda ani vyhrožování těm, kdo by snad zpochybňovali oficiální verze. Nejsou tam blokovány webové stránky. Nicméně i tak může vzniknout chybný obraz a na základě chybného obrazu budou přijata chybná rozhodnutí. Ta chybná rozhodnutí mohou v důsledku znamenat jadernou válku.

Ahmari připomíná arabské jaro, kdy “obrázky mladých liberálů v džínách a s chytrými telefony, kteří vyšli do ulic, oslnily novináře a uživatele sociálních sítí. Obrázky podpořily vyprávění o hrdinných Jeffersonovcích, kteří se postavili kleptokratům.”  Západní politici rozhodovali na základě takových obrázků a pomohli k moci krvelačným fanatikům. “Dnes jsme opět bombardováni jednostrannými emotivně působivými obrazy, od fotomodelek, které se chopily kalašnikovů, aby bránily Ukrajinu, až po (nepravdivé) příběhy ukrajinských vojáků, kteří se raději obětovali, než aby se vzdali.”

Doplňuji k tomu, že ta propaganda by nepůsobila tak strašlivé škody, pokud by sami vedoucí představitelé a jejich poradci pracovali s pravdivými informacemi. Jenže žijeme v době, kdy neexistují odpovědné osobnosti (snad kromě Maďarska). Rozhoduje aristokratický dav! Dav je rozhýbán emotivním obrazem a nikdo se mu neodváží postavit. Dav chce krev. Víc a víc krve! Ukrajinské i ruské. Jen, aby nedošlo i na českou.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.