Petr Hampl: Škola nenávisti

21.09.2022 9:01 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Škola nenávisti
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Advokátka Lucie Hrdá, známá bojovnice proti stereotypnímu pohledu na ženy, učí své přibližně desetileté děti nenávidět „hnusné rusáky“. Vychloubá se tím na sociální síti a kavárenský dav jí tleská. Ty děti nejspíš neviděly živého Rusa, ale v podvědomí už mají zaseto, že se jedná o odpornou nebezpečnou bytost, které není škoda. Kdyby někdy v budoucnu slyšely o třeba o bestiálních vraždách hnusných rusáků, budou s tím mít menší problém, než kdyby byli vražděni lidé. Válka jednou skončí, ale tohle zůstane.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

Přesně tak začínaly před 100 lety nálady, ze kterých pak vyrostl holokaust. Všimněte si, jak snadno to přišlo. Stačilo pár týdnů a z bojovníků za rovnost a důstojnost všech lidí a za práva těch nejdivočejších džihádistů se stali ti nejdrsnější bojovníci proti podlidem. Samozřejmě k tomu patří k vyprávění nejrůznějších fantazijních historek o ruských zločinech. Tak tomu bylo před 100 lety taky. Bylo přece jasné, že Židé provádějí tajné rituály, při kterých vraždí křesťanské dívky. Kdo by se to odvážil zpochybnit? Leda snad ten, kdo dnes zpochybňuje “masové hroby s tisícovkami umučených”.

Obávám se ale, že paní Hrdá jaksi nedomyslela, že když se jednou taková věc vypustí, žije už vlastním životem. Je tak absurdní předpokládat, že během pár let se bude takhle mluvit a zacházet s „hnusnými slovany“? Co to bude znamenat pro její dcery, které se dnes tak horlivě učí nenávidět?

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…