Petr Hampl: Skončí příští rok válka?

27.12.2023 15:13 | Glosa

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Skončí příští rok válka?
Foto: Archiv PH
Popisek: Sociolog Petr Hampl

Jsou Vánoce, což je přesně ta doba, kdy si připomínáme, že by neměly být války. Víc než jindy během roku. Což je tentokrát o to naléhavější, že se bojují dvě války, které se nás dotýkají mnohem citlivěji než třeba konflikty někde v Africe. Je šance, že příští rok skončí?

Nechci se teď zaplétat do toho, kdo má jakou míru viny za rozpoutání války na Ukrajině, ale pokračování té války má příčinu jedinou. Volodymyra Zelenského a jeho blízké spolupracovníky. Ukrajinci nechtějí válčit, Rusové nechtějí válčit, dokonce i západní elity už ztratily zájem na pokračování. Takže snad šance na mír.

Na Blízkém východě je to daleko horší. Světové společenství se pomalu začíná sjednocovat v tom, že smrt dalších šesti milionů Židů by byla přijatelnou cenou za tamní mír. Když se volá po příměří, myslí se právě tohle. Všimněte si, nikdo nevolá po takovém příměří, které by znamenalo zastavení válečných akcí Izraele, konec válečných akcí Hamásu a propuštění rukojmích. Ani po takovém, kdy začne jednání, které by k tomu mohlo směřovat. Volá se po takovém příměří, kdy Izrael zastaví válečné akce a Hamás a Hizbaláh budou pokračovat v zabíjení. Jen k tomu dostanou nové dodávky zbraní a lepší podmínky.

Jenže těch šest milionů Židů se podle všeho nechystá nastoupit do dalších transportů. Jsou odhodlaní, mají bojeschopnou armádu a jaderné rakety. To na mír nevypadá.

(zdroj: petrhampl.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…