Petr Hartman: Česká republika má dva premiéry

18.01.2014 15:00

Od pátku má Česká republika dva premiéry. Jak dlouho tento stav potrvá, to záleží především na prezidentovi Miloši Zemanovi.

Petr Hartman: Česká republika má dva premiéry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval naPražském hradě Bohuslava Sobotku premiérem

Bohuslav Sobotka se sice stal předsedou vlády, ale momentálně nemá koho řídit. Ministři ještě jmenováni nebyli a v tuto chvíli ani být nemohli. Prvním krokem ke vzniku kabinetu je jmenování premiéra. Až on může podat oficiální návrhy. Jak sdělil Bohuslav Sobotka, chce takovýto seznam dodat na Hrad v pondělí.  

Miloš Zeman si však naplánoval schůzky s kandidáty až na druhou polovinu týdne. Zároveň v souvislosti s budoucím ministrem financí Andrejem Babišem vyslovil podmínku, že musí nejprve prvním čtením ve sněmovně projít návrh služebního zákona. Dolní parlamentní komora o něm začne jednat v úterý. Automaticky to neznamená, že o něm bude hned tento den hlasovat. Není však pravděpodobné, že by Zemanova podmínka nebyla splněna.  

Když se to dá všechno dohromady, blíží se doba, kdy se Sobotkův kabinet ujme moci. Přesto Jiří Rusnok a jeho ministři nemusí s vyklízením kanceláří příliš pospíchat. Prezident patrně protáhne jmenování jejich nástupců až do konce ledna. V této souvislosti je lhostejné, zda by byl Sobotka jmenován premiérem už někdy v listopadu. Do momentu jmenování dalších členů jeho kabinetu dál spravuje tuto zemi současná vláda.  

Jiřího Rusnoka lze momentálně přirovnat k pilotovi letadla, který ho spolu se svojí posádkou řídí. Bohuslav Sobotka se připravuje na jeho plynulé převzetí a dává dohromady svůj tým, aby letadlo mohlo dál pokračovat v letu. Právě tímto způsobem autoři české ústavy vysvětlovali, proč by po přechodnou dobu měla mít Česká republika dva premiéry.  

Bohuslav Sobotka se jím stal poté, co splnil dvě podmínky, které mu Miloš Zeman stanovil. Konkrétně musel být kandidátem strany, která zvítězila ve volbách, a musel získat pro svůj rodící se kabinet podporu sněmovní většiny. Přímo volený prezident těmito požadavky vlastně opustil svůj svérázný přístup ke vzniku vlády. Uplatňoval ho v případě vytváření Rusnokova kabinetu. Tehdy nebral v potaz rozložení sil v dolní parlamentní komoře, vládu vytvořil podle vlastního uvážení a až následně se neúspěšně pokusil pro ni získat ve sněmovně důvěru.  

Po předčasných sněmovních volbách sice se jmenováním nového premiéra a jeho týmu příliš nespěchal a nespěchá, přesto bere v potaz rozložení sil ve sněmovně i skutečnost, že legitimita vlády se odvíjí od získání důvěry v dolní parlamentní komoře. Přímo zvolená hlava státu se v této oblasti pomalu vrací do mantinelů, ve kterých se při jednání o vládě pohybovali jeho nepřímo volení předchůdci.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…