Petr Hartman: Imunita poslanců a občané druhé kategorie

03.11.2013 21:23

Nejvyšší soud definitivně potvrdil nerovnost občanů před zákonem. Svým výrokem prakticky zabránil v pokračování trestního stíhání Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. I když policisté a státní zástupci vyhodnotili jejich vyjednávání o vzdání se poslaneckého mandátu jako korupční, byli na základě imunity vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení.

Petr Hartman: Imunita poslanců a občané druhé kategorie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanci Šnajdr s Fuksou oznámili složení poslaneckého mandátu

Naopak stíhání Romana Bočka a Jany Nagyové, nyní už Nečasové, kvůli zmiňovaným poslaneckým trafikám může pokračovat. Byli „pouhými“ státními úředníky, proto nebyli chráněni imunitou. Jsou tudíž kvůli tomu znevýhodněni a nebylo by překvapením, kdyby se obrátili na Ústavní soud.  

Podobně se může cítit rovněž Petr Nečas. Nejvyšší soud totiž rozhodl o tom, že v současné době je běžným občanem a protože za tzv. trafiky pro poslance nebyl dosud stíhán, může k tomu nyní dojít. Spornou věc, zda nabídka postů ve vedení firem ovládaných státem výměnou za vzdání se mandátu je korupce, může rozhodnout příslušný soud pouze v případu těch, kteří měli korumpovat. Ti, kteří měli úplatek přijmout, zůstanou mimo. Jen těžko by státní zástupci mohli své obvinění postavit na důkazech, které by o činnosti pánů Fuksy, Tluchoře a Šnajdra nasbírali až v momentu, kdy se vzdali poslanecké funkce.  

Česká republika má nyní definitivně soudem jasně vymezený rozsah poslanecké imunity. Nelze proto vyloučit, že budou-li poslanci porušovat zákony v souvislosti s výkonem své funkce, může je ochránit imunita. Na to naopak nemohou spoléhat všichni ostatní, kteří se mohou považovat za „občany druhé kategorie“. Kauza tzv. poslaneckých trafik se tím plynule posouvá k velmi rozpačitému konci.  

K žádnému konkrétnímu závěru naopak zatím nesměřuje mapování aktivit organizované skupiny, která měla mít vazby na lidi z politiky a která se měla pokoušet ovlivňovat její chod a přidělování státních zakázek. Právě pomocí tohoto vyšetřování se policisté dostali až k pravé ruce tehdejšího premiéra Janě Nagyové, k zneužití vojenského zpravodajství a k tzv. poslaneckým trafikám.  

Vyšetřovatelé spolu se státními zástupci vyvolali očekávání veřejnosti, že demontují klientelisticko-korupční systém. Zatím to vypadá maximálně na jeho velmi drobný otřes, za který bude zaplaceno prohloubením skepse občanů, že ho policisté a státní zástupci dokáží rozbít. Zároveň postup celého týmu, který reprezentuje vrchní státní zástupce Ivo Ištván, působí s odstupem času jako průzkum bojem. Zaplatí za něj tím, že se minimálně zabrzdí postup dalšího vymanění se policie a státních zástupců z vlivu politiků.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…