Petr Hartman: Komplikované vyjednávání o vládě nad Prahou a Ostravou

30.10.2014 22:00

Vyjednávání o vládě nad Prahou zvolnilo tento týden tempo. Politici to vysvětlovali jednak podzimními prázdninami, jednak potřebou probrat programovou dohodu v jednotlivých zastupitelských klubech.

Petr Hartman: Komplikované vyjednávání o vládě nad Prahou a Ostravou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Středeční rozsudek nad Karlem Březinou nabízí i další vysvětlení, proč jednání zatím nedospěla do stádia, kdy se obsazují konkrétní posty. Tento čelný představitel pražské sociální demokracie měl na starost na magistrátu mimo jiné dopravu v hlavním městě. 

Proto se ČSSD snažila získat pro sebe post radního pro tuto oblast, který měl obsadit právě Karel Březina. Takováto dohoda byla na první pohled logická. Když však byla zasazena do širších souvislostí, už se takto nejevila.

Karel Březina čelil žalobě a léta čekal na pravomocný rozsudek, který by ho osvobodil. Ve středu se ho nedočkal. Naopak ho soud uznal vinným z podvodu a odměnil ho za něj podmíněným trestem. Protiprávního jednání se měl dopustit tím, že předsedal dozorčí radě dopravního podniku. To podle názoru soudu nebylo legální, protože předtím působil ve statutárních orgánech firem, které procházely konkurzem, což zákon zakazuje.

I když Březina vinu odmítá a některé verdikty soudů mu dávaly za pravdu, že se podvodu nedopustil, pravomocný rozsudek tvrdí pravý opak. Byť se může ještě dovolat k Nejvyššímu soudu, nemění to momentálně nic na tom, že Březina je uznán vinným. 

Spolupráce s ním by tak měla být pro zbývající koaliční partnery nepřijatelná. Ostatně představitelé hnutí ANO i trojkoalice se už nechali slyšet, že Březina v radě sedět nebude. Zároveň však není reálné, že by přestal ovlivňovat fungování sociální demokracie v Praze a tím i její působení ve vedení hlavního města.

Hnutí ANO tím svým způsobem poruší slib daný voličům, že nebude spolupracovat s lidmi zatíženými skandály. Jak už to v politickém životě chodí, silná slova nebývají většinou proměněna v konkrétní činy. 

Hnutí ANO by za to v Praze zaplatilo tím, že by velmi pravděpodobně nezískalo post primátora. Bez spolupráce se sociálními demokraty by to nebylo reálné. Dlouhodobě by však získalo kredit u voličů, že plní své sliby.

Je to další důkaz toho, že Andrej Babiš během krátké doby pochopil, jak funguje politický pragmatismus. V jeho duchu se snaží maximálně proměnit volební zisk v komunálních volbách v reálnou moc. V Praze se k ní blíží. V Ostravě mu k ní pomohla rovněž dohoda se sociální demokracií, kterou předtím v kampani a po volbách během vyjednávání kritizovala za způsob, jakým vedla město. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…