Petr Hartman: Místo NERVu máme Babišův REP

07.11.2013 13:36

Ztratili jsme NERV, získali jsme REP. Toto konstatování nemá nic společného ani s psychiatrií, ani s hudbou. Řeč je o ekonomických expertech, kteří mají ovlivňovat rozhodování politiků.

Petr Hartman: Místo NERVu máme Babišův REP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předseda hnutí ANO

V prvním případě se jednalo o Národní ekonomickou radu vlády, zkráceně řečeno o NERV. Vznikla na začátku roku 2009. Po světové finanční krizi následovala krize ekonomická. Tehdejší premiér Mirek Topolánek kvůli tomu vytvořil tým ekonomických expertů. Měli reagovat na problémy, které se dříve nebo později měly negativně dotknout i tuzemského hospodářství.

Úkol splnili s jednou výhradou. Jejich doporučení nebrali politici příliš vážně. Naopak se často chovali v rozporu s názorem expertů. Nebylo překvapením, že NERV na podzim 2009 utlumil svoji činnost. Obnovil ji premiér Petr Nečas. Národní ekonomická rada vlády opět vydala celou řadu doporučení. Opakoval se stejný problém. Experti neměli na prosazení svých názorů potřebnou sílu. V praxi se to projevilo například tím, že schválená verze důchodové reformy byla výrazně odlišná od návrhu ekonomických odborníků.

Nyní vzniká Rada ekonomických poradců, chcete-li REP. Nevytváří ji vláda, ale Babišovo hnutí ANO. Znamená to, že vliv REPu na rozhodování politiků může být ještě slabší než v případě NERVu. I kdyby se ANO stalo součástí koaliční vlády, bude muset své návrhy dohodnout s dalšími vládními stranami. Výsledkem by byl nějaký kompromis, který by mohl mít k původní představě poměrně daleko.

V politickém životě totiž platí poněkud jiné zákonitosti než v čistě ekonomickém světě. Spíš dříve než později si to názorně ověří představitelé hnutí ANO. Sladit požadavky nejrůznějších zájmových skupin a neztratit přízeň svých voličů, to je často prakticky neřešitelný úkol. Neúspěchy NERVu názorně ukazují, že hledat spásu ve vládě tzv. odborníků je naivní představa. V parlamentní demokracii mají rozhodující slovo volení zástupci lidu, tedy politici. I kdyby v ministerských křeslech seděli špičkoví manažeři, byli by odkázáni na to, zda a jaké zákony jim politici schválí.

Přesto fungování ekonomických expertních týmů dává smysl. Výsledky jejich práce alespoň ukazují, jakým způsobem by šlo řešit problémy v ideálním světě, který by se řídil pouze ekonomickými zákonitostmi. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…