Petr Hartman: Pieta za oběti masakru v Uherském Brodě

06.03.2015 17:32 | Zprávy

Včera v poledne dostali lidé příležitost po dobu mírně převyšující dvě minuty uctít za zvuku sirén a zvonů památku obětí šíleného střelce v Uherském Brodě. Více než týdenní odstup od tragédie mohl způsobit, že si řada občanů ani neuvědomila, proč znějí sirény a bijí zvony.

Petr Hartman: Pieta za oběti masakru v Uherském Brodě
Foto: vlada.cz
Popisek: Premiér Sobotka uctil památku obětí v Uherském Brodě

Politici bezprostředně po tragédii spíš než na pietu mysleli na to, jak dokázat veřejnosti, že udělají všechno proto, aby se podobný masakr pokud možno nezopakoval. Platilo-li by, že s odstupem času se spíše zaměřili na pietu, byl by to posun k tomu, co reálně mohou v této souvislosti učinit.

Představa o tom, že dokáží nějakými opatřeními zabránit vyšinutému člověku, aby někoho zabil, není reálná. Pokud svůj čin dlouhodobě neplánuje a nesvěřuje se s tím širšímu okolí, nic ho nezastaví.

Platí to i o policii, respektive její zásahové jednotce, která jde v podobných mimořádných událostech do akce. Bylo by sice lepší, kdyby k ní nemusela cestovat desítky kilometrů a byla za chvíli na místě.

Pokud však šílenec začne střílet bezprostředně po příchodu do nějaké budovy, nestačí mu v tom zabránit. Rozhodne-li se jedinec zabíjet, neodradí ho od tohoto záměru ani sebepřísnější pravidla pro držení zbraní. Pohled do statistik totiž ukazuje, že výrazně více zločinů bývá spácháno nelegálně vlastněnými zbraněmi.

Není to nic překvapivého. Získat zbrojní průkaz v České republice není jednoduché, což je myšleno pozitivně. Žadatel musí dosáhnout určitého věku, projít zdravotní prohlídkou, složit teoretickou zkoušku a pochopitelně být trestně bezúhonný. Zkrátka, držet legálně zbraň nemůže každý.

Tragédie v Uherském Brodě by spíše měla vyvolat diskusi o tom, zda by lidé vlastnící zbrojní průkaz neměli podstupovat kontrolní vyšetření v kratším intervalu, než je tomu dosud. Zároveň by měl systém fungovat takovým způsobem, aby v případě podezření na zhoršující se zdravotní stav majitele legálně držené zbraně existovala možnost na to rychle reagovat.

Na snahu politiků ještě více zpřísnit podmínky pro vydávání zbrojních průkazů by se dalo s mírným cynismem reagovat, že pokud by v restauraci bylo několik lidí vlastnících zbraň, nemusel šílený střelec dostat příležitost k tomu, aby zabil osm lidí.

V takovýchto mimořádných situacích totiž nelze očekávat okamžitou pomoc od policie. Člověk se musí spoléhat buďto na štěstí, nebo na něčí mimořádně rychlou a přesnou ruku, ve které legálně drží zbraň. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …