Petr Hartman: Rittiga vyslechla policie

19.09.2013 11:22

13. června začala rozsáhlá policejní akce, která vedla k pádu vlády Petra Nečase a k nasměrování země k předčasným sněmovním volbám. Z informací, které vyšetřovatelé a státní zástupci poskytli veřejnosti, vyplynulo, že kriminalisté sledují hned několik zdánlivě nesouvisejících případů, které podle nich spojovalo jméno Jany Nagyové.

Petr Hartman: Rittiga vyslechla policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Konkrétně šlo o tzv. trafiky pro bývalé poslance, nebo o zneužití vojenského zpravodajství. Zároveň policisté tvrdili, že se k nim dostali na základě toho, že mapovali organizovanou skupinu, která měla mít vazby na lidi z politiky a která se měla pokoušet ovlivňovat její chod a přidělování státních zakázek.  

V polovině června se mohlo zdát, že Česká republika stojí na pokraji skandálu, který by mohl odhalit klientelisticko-korupční systém dusící tuzemskou politiku. V této souvislosti se objevovala jména zákulisních hráčů typu Janouška nebo Rittiga. Prezident Miloš Zeman ve sněmovně v souvislosti s vyslovením nedůvěry Rusnokově vládě v srpnu veřejně prohlašoval, že vyšetřování se blíží ke konci a že přinese překvapivá odhalení, proto nebude s výběrem Rusnokova nástupce příliš pospíchat.  

Září vstoupilo do druhé poloviny, sněmovna se rozpustila, kabinet bez důvěry vládne a veřejnost už pomalu zapomněla na to, že nějaké kauzy kolem Jany Nagyové existovaly a že jejich vyšetřování ještě nebylo ukončeno. Nyní jí bylo připomenuto, že tomu tak skutečně je. Na výslech k policii totiž zavítal Ivo Rittig, aby podal svědeckou výpověď týkající se tzv. trafik pro bývalé poslance. Mimo jiné to znamená, že v červnu bombasticky ohlašovaná akce zaměřená na zákulisní hráče české politiky zatím žádný konkrétní výsledek nepřinesla. Jinak by policie lidi typu Ivo Rittiga vyslechla za jiných okolností.  

Lze to vysvětlit buďto tím, že klientelisticko-korupční systém je natolik propracovaný, že nelze shromáždit pádné důkazy vedoucí k obvinění jeho aktérů z nějakého trestného činu. Případně, že zmiňované vazby zasahují i do sfér policie a státního zastupitelství a komplikují zdárný průběh vyšetřování. Další možnou variantou může být skutečnost, že žádný systém neexistuje. V tom případě policie plýtvá zbytečně časem a energií, když se snaží rozkrýt napojení pánů Janouška a Rittiga na některé státní zakázky a přijít na kloub způsobu vyvádění peněz na zahraniční konta.  

Detailně tento systém popsal protikorupční fond, který poukázal například na to, že část peněz z papírových jízdenek na MHD v Praze mizí v zahraničí přes konta málo čitelných firem. Ze strohých informací z výslechu Ivo Rittiga vyplývá, že jeho návštěva na policii se těchto záležitostí podle všeho netýkala. Jen těžko může posunout celou kauzu směrem, kterým se měla podle červnových výroků kriminalistů a státních zástupců hlavně ubírat.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…