Petr Hartman: Spolupráce STAN a TOP 09 pokračuje

31.05.2013 21:03

Spolupráce TOP 09 se Starosty a nezávislými bude pokračovat. Širší veřejnost možná ani nevnímá, že tyto dva subjekty jsou nějakým způsobem propojeny. Známé politiky typu Petra Gazdíka nebo Stanislava Polčáka spíše automaticky přiřazují ke Karlovi Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi, tedy k TOP 09.

Petr Hartman: Spolupráce STAN a TOP 09 pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Úspěšní komunální politici sdružení ve zmiňovaném hnutí využili příležitosti a pomocí nově formované strany TOP 09 se ve sněmovních volbách v roce 2010 dostali do tzv. vysoké politiky. Což jim umožňuje lépe ovlivňovat řešení některých problémů, které se bezprostředně dotýkají života měst a obcí. Názorným příkladem může být změna rozpočtového určení daní, která zajistila většině obcí vyšší příjmy do pokladny.

Svazek s TOP 09 a hlavně účast ve vládě přinášejí i zápory. Starostové a nezávislí se o tom mohli přesvědčit v krajských volbách. S výjimkou dvou regionů se na společných kandidátkách s TOP 09 nedostali přes deset procent. Popularita známých komunálních politiků nevyvážila pokles sympatií kvůli účasti v neoblíbené koaliční Nečasově vládě. Šance Starostů a nezávislých by byla patrně vyšší, kdyby nebyli spojeni s TOP 09.

To neplatí pro případný úspěch ve volbách sněmovních. V nich by bez této strany jen těžko do dolní parlamentní komory pronikli. TOP 09 by zase měla problémy postavit kandidátky ve volbách komunálních a dostat se do zastupitelstev měst a obcí. Zkrátka oba subjekty se dosud potřebovaly a dokázaly ze vzájemného spojenectví těžit.

Podobně by tomu mělo být i v následujících letech. Nová smlouva navíc dává Starostům a nezávislým možnost usilovat o přízeň voličů v krajských volbách samostatně. Tím si uvolňují ruce k případným koalicím s nejrůznějšími regionálními sdruženími, která nejsou spojována s tradičními politickými stranami, mají lokální význam a v krajských volbách v loňském roce byla relativně úspěšná. Pokud by podobně v budoucnu dopadli i Starostové a nezávislí, potom by možná zesílil dosud menšinový názor některých členů hnutí, že by pro ně bylo lepší ze svazku s TOP 09 odejít.

To zatím není aktuální, protože sněm dal v tuto chvíli najevo, že nad řadou záporů převyšují klady a proto má spojenectví Starostů a nezávislých s TOP 09 pokračovat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.