Petr Hartman: Vondra před soudem nepomohl Nagyové-Nečasové

10.03.2015 22:31

Bývalý ministr obrany Alexandr Vondra před soudem popřel, že by dostal žádost na sledování Radky Nečasové. Zároveň dodal, že žádný takový pokyn ani neudělil.

Petr Hartman: Vondra před soudem nepomohl Nagyové-Nečasové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Vondrův výrok není překvapivý. Kdyby byl o zmiňované akci informován a souhlas udělil, existoval by o tom nějaký písemný záznam. V zájmu obviněných by bylo, aby ho získali vyšetřovatelé.

Vzhledem k tomu, že žádný takový materiál nemají, je jisté, že ministr obrany o akci Vojenského zpravodajství neměl ani tušení.

Pro aktéry této kauzy to není pozitivní zpráva. Dokazuje, že Vojenské zpravodajství nepostupovalo v případu Radky Nečasové podle příslušných zákonů a předpisů.

Tuto tajnou službu úkoluje vláda, nebo s jejím vědomím prezident republiky. O sledování konkrétních osob musí rozhodnout ministr obrany, kterého o to požádá ředitel Vojenského zpravodajství.

Z chybějících písemných podkladů a z výpovědi Alexandra Vondry vyplývá, že tomu tak nebylo.

Není proto úplně podstatné, zda Radku Nečasovou nechal sledovat její tehdejší manžel a zároveň premiér Petr Nečas, nebo zda se jeho jménem pouze zaštítila v té době jeho pravá ruka Jana Nagyová, dnes už rovněž Nečasová.

Zásadní není ani to, zda akce měla souvislost s připravovaným rozvodem, nebo s nějakým údajným ohrožením Radky Nečasové.

Tajné služby by měly fungovat profesionálně a v jejich čele by měli být lidé, kteří je dokáží řídit v souladu se zákony a předpisy. Nemohou je obcházet jenom kvůli tomu, že dostanou neformální příkaz z nejvyšších míst, jak se dnes už bývalí ředitelé Vojenského zpravodajství před soudem hájí.

V době šířícího se terorismu je kvalitní fungování tajných služeb mimořádně důležité. Jedním z předpokladů k tomu je i mezinárodní spolupráce. Ta může být ohrozena poškozením důvěryhodnosti.

K tomu mohlo v souvislosti s podivným způsobem sledování Radky Nečasové dojít. Před soudem se totiž řeší selhání hned dvou velitelů této tajné služby.

Zahraniční partneři se mohou obávat toho, že chyba byla spíše v systému než v jednotlivcích a že Vojenské zpravodajství na pokyn z nejvyšších míst může opět porušit nějaký zákon nebo předpis.

Tím by mohlo dojít například k překažení nějaké akce či k vyzrazení důležité informace.

Tajná služba může být totiž vystavena daleko většímu tlaku, nebo promyšlenějšímu útoku, než jakým byl pokyn jedné významné úřednice zaštiťující se přízní tehdejšího premiéra. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…