Petr Hartman: Vyjednává se nejenom o vládě

14.11.2013 18:00

Do třiceti dnů od voleb by měl prezident republiky svolat zasedání Poslanecké sněmovny. Až to učiní, musí se konat ustavující schůze.

Petr Hartman: Vyjednává se nejenom o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Vzhledem k tomu, že Miroslava Němcová získala mandát, připadne tento úkol právě jí. Zároveň bude tuto schůzi řídit do zvolení nového předsedy. V minulém volebním období totiž byla předsedkyní dolní parlamentní komory právě Němcová. Tím by její aktivita ve vedení sněmovny měla skončit.  

Vzhledem k mizernému volebnímu výsledku není pravděpodobné, že by občanští demokraté mohli získat post místopředsedy Poslanecké sněmovny. Budou se muset spokojit s vedením pravděpodobně jednoho výboru. Kolik výborů bude a jaký bude počet místopředsedů dolní parlamentní komory, o tom by se mělo rozhodnout také na ustavující schůzi. Když se člověk podívá do kalendáře, zjistí, že do jejího konání zbývají zhruba dva týdny.  

Politické strany by se tudíž měly pokusit dohodnout na tom, kdo zmiňované posty obsadí. Pochopitelně rozhodující slovo budou mít ti, kteří dají dohromady většinu. Zatím to vypadá na koalici ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Právě zástupci této trojice by měli obsadit většinu významných postů. Vzhledem k tomu, že sociální demokraté jsou pouze o tři mandáty silnější než Babišovo ANO, jen těžko vedle premiéra získají rovněž funkci předsedy Poslanecké sněmovny. Ve vedení dolní parlamentní komory tak budou spíše v místopředsednické pozici.  

V ní by se měl ocitnout rovněž představitel lidovců. Vzhledem k tomu, že vyjednávači hovoří o čtyřech místopředsednických křeslech, byla by k dispozici pro opozici maximálně dvě. To v případě, že by ANO stačil předseda a nestálo by o místopředsedu. Bývá dobrým zvykem, že alespoň jeden post místopředsedy by měla obsadit opozice. Ta je tentokrát rozprostřena napříč politickým spektrem. Jak už sociální demokraté veřejně připouštějí, měli by se ve vedení sněmovny ocitnout komunisté. Volební výsledek z nich udělal třetí nejsilnější stranu, což asi ostatní uznají.  

Volné by mohlo zůstat ještě jedno místopředsednické křeslo. Čtvrtým nejsilnějším subjektem v dolní parlamentní komoře je TOP 09. Takže by mělo připadnout právě jí. Pochopitelně bude záležet na dalším vyjednávání. To se nyní nemůže omezit pouze na vznik kabinetu, ale také na sněmovnu.  

Vzhledem k tomu, že se sociální demokraté postupně scházejí i s jinými partnery než s ANO a KDU-ČSL, je zřejmé, že v těchto případech nediskutují o vytvoření vlády, ale právě o obsazení postů ve sněmovně.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

9:55 Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

Nejsem členem žádného think-tanku, nebo někým placený, přesto jako senior považuji za povinnost upoz…