Petr Havel: Švehlovy lípy jsou symbolem pravicových hodnot

01.06.2013 15:38

Je to už více než týden, co představitelé ministerstva zemědělství a Asociace soukromého zemědělství zasadili při letošních prvních farmářských slavnostech na statku Novotinky na Benešovsku první letošní Švehlovu lípu. Tento akt by měl nebo mohl mít značný symbolický význam.

Petr Havel: Švehlovy lípy jsou symbolem pravicových hodnot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Jak již i na těchto stránkách zaznělo, letošní rok byl vyhlášen rokem Antonína Švehly, statkáře, politika a trojnásobného prvorepublikového premiéra, především ale člověka, který byl přirozeným ztělesněním skutečně pravicových hodnot. Podle mnohých historiků šlo dokonce o větší osobnost, než byl T.G. Masaryk. Politickému vývoji naší společnosti po roce 1948 ale právě pro své vlastnosti Švehla nevyhovoval a proto postupně upadal v zapomnění. Rok Antonína Švehly je tak šancí, jak si jeho osobnost připomenout, ale také šancí poukázat na to, z jakých historických kořenů má naše současná pravice vycházet. Bylo by to velmi žádoucí, symboly tohoto typu potřebuje pravice jako sůl.

Potřebuje je i celá společnost. Někdejší hodnoty charakterizované vlastnostmi a pojmy, jako je statečnost, čest, dodržování dohod či zdravý patriotismus, byly v materiální společnosti nahrazeny zcela jinými pojmy, jako jsou hmotné statky všeho druhu, postavení či dosažený zisk. Vzorem pro řadu lidí jsou pak celebrity všeho druhu, postavy z akčních seriálů nebo mediálně nejviditelnější osoby, které často nemají této společnosti co dát ani říct.

Švehlova lípa v Novotinkách by neměla zůstat osamocena. K odkazu Švehly by se mohli symbolicky zasazením dalších lip veřejně a viditelně přihlásit lidé i instituce, které vnímají pravicové hodnoty jako přetrvávající pojmy, ne jako módní předměty. Takto pojaté přírodní „bilboardy“ pravice by zároveň mohly demonstrovat, že pravověrná pravice v této zemi ještě existuje, a navíc přispět ke zlepšení životního prostředí. Na symbol Švehlovy lípy by prostě bylo možné skutečně leccos navázat. Je to dobrý symbol. Využije ho někdo?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.