Petr Holub: Nastupuje koalice barona Prášila

18.01.2014 18:31

Skoro tři měsíce po volbách byl jmenován nový premiér. Okolnosti tuzemské politické krize jsou natolik podivné a zneklidňující, že si zřejmě oddychl každý. Pokud lidé zvolili sněmovnu, pak je správné, že sněmovna rozhodne po volbách o premiérovi a že prezident její rozhodnutí respektuje.

Petr Holub: Nastupuje koalice barona Prášila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Tím se ovšem neříká, že nový premiér Bohuslav Sobotka splní to, co se od něj čeká především, tedy změní společenské poměry tak, aby Česká republika fungovala jako prosperující stát přátelský ke svým občanům. Ani dnes není jisté, jestli na to má nějaký spolehlivý recept, koneckonců asi žádný takový recept ani neexistuje.  

K dispozici je zatím jen koaliční smlouva, která hodně slibuje, především průmyslníkům, zemědělcům, starším lidem a také nezaměstnaným. Není jen jasné, jestli tyto chvályhodné sliby půjdou splnit. Upozorňuje na to samotná koaliční smlouva. Příští vláda hodlá podpořit všechny jmenované ekonomické či sociální skupiny, k tomu ještě zvýšit investice, aby přispěla k rozjezdu tuzemského hospodářství. Zároveň ovšem nechce zvyšovat daňové zatížení a připustit, aby rozpočtový schodek překročil tři procenta hrubého domácího produktu. Tak kde na to vezme peníze, ptá se nejen prezident Miloš Zeman.  

Koaliční smlouva sociálních demokratů, hnutí ANO a lidovců je zajímavým dokladem, jak je současný život určen ekonomikou. Koaliční plány na první pohled porušují jakoukoli ekonomickou logiku, když říkají: bude lépe, protože utratíme peníze, které nemáme. Sobotka a jeho partneři se však drží hlavního proudu současného ekonomického uvažování.  

Je známo, že se tuzemská ekonomika dostala do potíží po rozpočtových úsporách Nečasovy vlády. Vyrostla nezaměstnanost, lidé šetří, tím dále roste nezaměstnanost a mnozí už nemají ani co šetřit. Podle ekonomů se tato spirála zastaví snadno. Ekonomický cyklus se chová podobně jako meteorologický rok. Po každé recesi přijde oživení a konjunktura, to je zákon, kterému každý věří. Lidé přeci musí nakonec nakoupit zboží a podniky vybavení, které si dlouho odpírali. Nemusí se tedy nic dělat a všechno bude lepší, jen když se tomu nebude bránit.  

Tato úvaha se shoduje s obsahem koaliční smlouvy. Podpoříme ekonomické oživení a peníze nám k tomu dodá samotné ekonomické oživení. Díky této odvážné myšlence se dokonce baron Münchhausen dostal z bažiny, když se z ní vytáhl za cop.  

Pozitivní očekávání ekonomů a vlády může vyjít v okamžiku, že oživení zasáhne celou Evropu. Ekonomické vyhlídky sousedních zemí skutečně nejsou špatné a jejich očekávanou prosperitu může napodobit také utlumené Česko.  

Vládu a její koaliční smlouvu je tedy možné vidět také optimisticky. Pokud se ekonomika zdvihne, použije vláda peníze pro dobro všech, alespoň to slibuje. Pak nastane trvalejší prosperita. Jestli této naději uvěří většina obyvatelstva, tak se probudí i české hospodářství, protože rodiny zvětší své výdaje. V každém případě koalice sází přesně na tuto kartu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…