Petr Meduna: Den národní sounáležitosti jako připomínka Trianonu

07.06.2015 12:01

Maďarsko si tento týden připomínalo podpis mírové smlouvy v paláci Velký Trianon v zámku Versailles poblíž Paříže. Stalo se tak 4. června 1920. Smlouva stanovila hranice maďarského státu jakožto nástupce Uherska po skončené 1. světové válce. Maďarský parlament vyhlásil v květnu 2010 4 červen za Den národní sounáležitosti. Oficiální akce na Kossuthově náměstí v Budapešti se zúčastnil předseda parlamentu Laszlo Kover a další představitelé státu.

Petr Meduna: Den národní sounáležitosti jako připomínka Trianonu
Foto: Redakce
Popisek: Maďarská vlajka

Předseda parlamentní Křesťanskodemokratické lidové strany a místopředseda vlády ViktoraOrbána Zsolt Semjén v souvislosti s výročím Trianonu a Dnem národní sounáležitosti v Kossuth Radio uvedl, že Maďarsko se cítí zodpovědné za Maďary žijící v zahraničí a připomenul i povinnost podporovat je. V souvislosti s národní sounáležitostí podtrhl význam maďarského zákona o občanství, které umožňuje zahraničním Maďarům získat maďarské občanství. Podle jeho slov již bylo podáno 720 tisíc žádostí o občanství a 690 tisíc z nich bylo vyřízeno a stvrzeno složením občanského slibu. Zsolt Semjén se zmínil také o otázce autonomie Maďarů v sousedních státech, kde žijí v souvislé pospolitosti a kulturní autonomie v případě jejich větší rozptýlenosti.

Podle místopředsedy vlády V. Orbána chce Budapešť být katalyzátorem podpory kulturních programů nebo vzdělávacích institucí v Karpatské kotlině, očekává ale také zapojení soukromých subjektů. Právě otázka autonomie je velmi citlivou pro sousední státy, mimo jiné i Slovensko, které ji považují za nebezpečnou pro územní celistvost a suverenitu. V loňském roce se otázky možné „ochrany“ Maďarů v zahraničí objevily v souvislosti s událostmi na Ukrajině ve vztahu k maďarské menšině v Zakarpatské Ukrajině.

Smlouva z Trianonu byla spojena s velkými územními ztrátami předválečného Uherska. Uhersko ztratilo celých 71,5 % svého území. To bylo rozděleno mezi státy sousedící s tehdejším Maďarským královstvím. Československá republika získala Slovensko a Podkarpatskou Rus, Rumunsko – Sedmihradsko (Transylvánie), Banát, Království Srbů, Chorvatů a Slovinců získalo Království chorvatsko-slavonské, Vojvodinu, Banát a Rakousko připojilo Burgenland. V důsledku se každý čtvrtý Maďar – celkově šlo asi o 3,2 milionu - ocitl na území cizího státu. V Maďarsku je Trianonská smlouva od počátku brána jako křivda spáchaná na Maďarech a současný stát Maďarů je ztotožňován s Velkými Uhrami.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.