Petr Meduna: Hloupé rozhodnutí europoslanců

08.10.2014 20:41

Aktivisté kyjevského „euromajdanu“, konžský lékař Denis Mukvabe a azerbajdžánská aktivistka lidských práv Lejla Junus mohou získat Sacharovovu cenu za lidská práva.

Petr Meduna: Hloupé rozhodnutí europoslanců
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stopy po kulkách ve sloupu veřejného osvětlení na kyjevském Majdanu

Včera parlamentní komise pro zahraničí a rozvoj vybrala také ukrajinské majdanisty navržené polským poslancem Jackem Saryuszem-Wolskim. „Chceme ocenit toto hnutí za to, že jeho členové měli civilní odvahu, aby vyzvali autoritativní a brutální režim na Ukrajině. Ti lidé byli připraveni zaplatit nejvyšší cenu, cenu života za naše evropské hodnoty i pro svoji evropsku volbu,“ řekl Saryusz-Wolski. Jmenovitě jsou navrženi bloger Mustafa Najem, zpěvačka Rusłana Lyžyčková, studentská aktivistka Jelyzaveta Ščepetylnyková a novinářka Tetjana Čornovolová. Laureát ceny bude vybrán předsedou Evropského parlamentu a šéfy parlamentních frakcí 16. října a ceremonie předání 26. listopadu ve Štrasburgu. Jestliže se hovoří o autoritativním a brutálním režimu prezidenta Viktora Janukovyče, je nutná otázka, jak je možné, že Brusel chtěl s takovým režimem podepsat asociační dohodu? Nebo se takovým Janukovyčova vláda staa až poté, co nepodepsala ve Vilniusu asociační dohodu? Sporným ovšem je také pokračování „euromajdanu“ po opadnutí první vlny a jeho ovládnutí fašizujícími a neonacistickými silami jako je strana Svoboda nebo uskupení Pravý sektor. Ocenění Evropským parlamentem totiž tak jako tak padne i na ně. Také z těchto příčin se jeví rozhodnutí europoslanců jako minimálně hloupé.

Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

13:04 Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

Všechno nejlepší ke světovému dni obezity! Já se svým metrákem mezi oslavence zcela jistě patřím, al…