Petr Meduna: Slouží Evropě uměle vytvářené napětí okolo ruského plynu?

14.05.2014 14:46

Je naprosto přirozené, že země G7 a také celá Evropská unie uvažují o své energetické bezpečnosti. Taková opatření by ale měla vycházet z analýz reálných faktů, což, zdá se, se neděje. Nasvědčují tomu zprávy ze schůzky ministrů energetiky a průmyslu G7, že se skupina rozhodla snižovat závislost na ruském plynu, aby jej Moskva nemohla používat jako zbraň. Stejně jako vyplývající podpora kroků, které povedou k využití břidlicového plynu z USA a Kanady jako příští náhradě dodávek z Ruska, by si to zasloužilo pečlivějšího vysvětlení.

Petr Meduna: Slouží Evropě uměle vytvářené napětí okolo ruského plynu?
Foto: URS Czech
Popisek: Kontrola plynu

Zejména by bylo dobré vědět, kdy Kreml skutečně plyn použil jako zbraň a z politických důvodů dodávky do Evropy přerušil. Pamatuje někdo takovou situaci, a to třeba ještě z období studené války? Těžko argumentovat například plynovou krizí v roce 2009, která očividně jde za avanturistickou politikou Ukrajiny. Ve skutečnosti tehdejší problémy způsobily ukrajinské krádeže tranzitovaného plynu, neplacení dodavateli a výhružky Kyjeva o přerušení dodávek do Evropy. Je dostatečně známo, že Gazprom tehdy ruský plyn evropským odběratelům nahrazoval zvýšenými dodávkami jinými trasami.

Krize tehdy odůvodnila výstavbu plynovodu Severní potok (Nord Stream) a jeho rozšiřování o další linie. Mnohé se konečně od roku 2009 udělalo i v propojení evropských plynovodů a budování zařízení ro strategické zásoby. Podobný bezpečnostní smysl má i výstavba plynovodu Jižní potok (South Stream), jehož význam v souvislosti s nynějšími událostmi na Ukrajině podtrhla konečně i vláda Bulharska, jinak také členského státu unie i NATO. Vždyť i letos, jak také na našem portálu píše Radim Valenčík, zmizely z ukrajinských zásobníků dvě třetiny zásob zemního plynu (13 miliard kubíků). Navíc Kyjev opět „zapomíná“ za plyn platit a v současnosti již dluží 3,5 miliardy dolarů.

Je zneužíváním postavení Gazpromu, když jeho šéf Alexej Miller za této situace požaduje zálohové platby? Plyn Gazprom přes Ukrajinu posílá i za této situace proto, aby plnil dodávky pro evropské odběratele. Místo tvrdých slov na adresu Ruska a nepodložených výroků o „plynové zbrani“ by tak G7 a zejména Evropská unie měly na Kyjev tlačit, aby plnil své smluvní závazky. Kyjev se podepsáním části asociační smlouvy s unií zavázal plnit určité civilizační standardy a k těm jistě patří platit za dodané zboží.

Vyjádření o tom, že nahradíme ruský plyn břidlicovým plynem z USA a Kanady a mlčení okolo nepoctivého ukrajinského počínání samozřejmě může vyvolat v Rusku pocit ohrožení jeho dodavatelské bezpečnosti. Bude za takové situace překvapivé, když by se toky plynu otočily jiným směrem? Plyn z USA se do Evropy může dostávat až někdy na konci desetiletí. Je však také otázkou, jaká potom bude jeho cena bez konkurence plynu z východu. Dokonce až napadá myšlenka, co všechno je vlastně za současnými událostmi na Ukrajině, do kterých v posledních dvou desetiletích Spojené státy investovaly až pět miliard dolarů.

Nemusí mít člověk před sebou křišťálovou kouli, aby si dovedl představit, že nakonec nebude prohra na straně Ruska a Gazpromu. Všechny nápady je třeba poměřovat s budoucností Evropy a zítřejší prosperitou. Zájmy Evropy tady nemusí být totožné se zájmy amerických těžařů břidlicového plynu.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…