Petr Mrázek: Proč se někdo zlobí na Poláky

18.10.2017 12:51

K článku „Opožděná tlustá čára“ pana Lukáše Skraba v LN 17.10.2017

Petr Mrázek: Proč se někdo zlobí na Poláky
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Na někoho může působit zpráva z Polska o snížení důchodů expříslušníků komunistických bezpečnostních služeb docela směšně. Pokud ovšem položíte tuto informaci na jednu misku vah a na druhou položíte letošní rozhodnutí českého parlamentu, kterým zamítl o něco málo zvýšit důchody lidem, kteří byli z politických důvodů vyhozeni u nás z armády v letech 48-89, pak jistě cítíte, že je někde něco špatně a asi to nebude v Polsku. Polské i naše rozhodnutí vypovídá nejen o chápání práva v té které zemi, především však definuje pojetí morálky.

Poláci jsou zřejmě prvním státem mezi bývalými sovětskými satelity, který se hodlá alespoň nějak vypořádat s dědictvím komunistické diktatury. A vypořádat se nechce jen nezávaznými prázdnými slovy, které bolševický teror tak nějak odsuzují, aniž by se kohokoliv dotkly, vypořádat se chce viditelně a hmatatelně. Můžete namítnout, že na udržování režimu se podíleli i jiní, ale to nic nemění na faktu, že někde se začít musí, nic se nedá udělat najednou. Výmluvy typu když někdo, tak všichni, to je jen zastírání hluboké nechuti dotknout se nějak osobně prominentů minulého režimu.

Já rozhodnutí Poláků fandím a jsem rád, že konečně někdo začíná místo prázdných řečí přinášet reálné projevy postojů slušných lidí. A nám nezbývá než přemýšlet, proč jsme vždy ti nejhloupější v celém širém okolí. Poláci svým katanům sníží důchody, my jsme těm svým dali statisícové výsluhy. To je právě o té morálce.

Petr Mrázek
Praha 6

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty