Petr Němec: Co se děje kolem Perunů?

04.12.2018 10:52

Čtyři obrněná vozidla Perun by v těchto dnech měla být dodána 601. jednotce speciálních sil. Jejich výrobce, SVOS Přelouč, vyhrál soutěž a vozidlo vyvinul přesně podle požadavků jednotky. Nyní však vyšlo najevo, že si parametry upravil ve svůj prospěch, na úkor ostatních dodavatelů.

Petr Němec: Co se děje kolem Perunů?
Foto: repro/armsvos.cz
Popisek: Obrněné vozidlo Perun

Základním požadavkem bylo, aby obrněné vozidlo vážilo maximálně 12 tun. To měl splňovat pouze Perun ST výrobce SVOS Přelouč, který se tak přirozeně stal vítězem výběrového řízení. Nyní se ale v kontrolních zkouškách ukazuje, že je obrněnec o 1,5 tuny těžší než je požadováno a než výrobce uvedl při podání nabídky.

Ostatní výrobci právě kvůli hmotnostnímu limitu do tendru nakonec nevstoupili. Správně usoudili, že požadavky armády na balistickou ochranu nejdou splnit při požadované maximální váze 12 tun. (více ZDE)

Zdá se tedy, že SVOS Přelouč tím, že přihlásil do soutěže 13,5 tunového Peruna znevýhodnil ostatní zájemce a vítězství v soutěži nebylo až tak čisté.

Navíc první kontrolní zkoušky ukazují další problémy obrněnce. Vozidlo Perun má v poměru k váze slabé brzdy, komplikovanou ergonomii vnitřního prostoru a údajně ani neprošlo ostrými zkouškami balistické a protiminové ochrany. Ačkoliv uvedení vozidla na trh provázely oslavné články, může se nakonec ukázat, že celý projekt skončí blamáží. (více ZDE)

Otevřené vojenské bojové terénní vozidlo je předurčené pro plnění specifických úkolů. Díky takovýmto vozům mohou malé týmy speciálních sil podnikat údery v hloubce protivníkova území. Vojákům slouží pro přepravu, boj i jako logistická základna současně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty