Petr Schwarz: Rudá armáda, stávka v Německu, profesorské dekrety aneb Události týdne

10.05.2015 20:03

Svět si připomíná 70. výročí konce největšího válečného konfliktu, jaký zažil, 2. světové války, a spolu s ním porážku ideologie, která tento konflikt vyvolala a navždy se zařadila mezi ty nejzrůdnější, nacismu.

Petr Schwarz: Rudá armáda, stávka v Německu, profesorské dekrety aneb Události týdne
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Zásadní podíl na porážce nacismu měla sovětská Rudá armáda bojující ve jménu ideologie podobně zrůdné, komunismu ve zvláště vydařené stalinské verzi, ale zůstává historickou skutečností, že osvobodila i většinu naší republiky a padly při tom desetitisíce jejích vojáků.

Jenže nám by se určitě lépe a s vděčností na toto osvobození vzpomínalo, kdyby nás tatáž armáda také později neokupovala a kdyby se současné Rusko nechovalo značně agresivně vůči svým sousedům a nevyhrožovalo neustále zbytku světa svými svaly a jadernými zbraněmi, což jen tak mimochodem ze všech držitelů jaderných zbraní dělá už jen severní Korea.

A tak v Moskvě slavili konec války mohutnou vojenskou přehlídkou, na které vystupovalo 16 a půl tisíce vojáků – pro představu, to je jako by tam pochodoval celý Benešov – a nejmodernější zbraně, které jsou prý lepší než jakékoli jiné na světě.

Naštěstí pro svět některé sovětské tradice kvality byly zachovány, takže třeba úplně nejnovější a nejlepší tank T-14 Armata při zkoušce zůstal na náměstí stát a nedařilo se ho ani odtáhnout.

Ruští komunisté zase obcházeli velvyslanectví zemí, kterými za války Rudá armáda prošla, s dary, které obdarovaným měly připomenout, jak moc mají být vděční a komu, například bustou generalissima Stalina.

Na německé ambasádě dostali oplátkou text paktu Molotov Ribbentrop, kterým si před válkou nacisté a komunisté rozdělili Polsko, které nechtělo být ani jedno.

Koneckonců, podle zpráv od ruských historiků platí v této zemi opět „doporučení shůry“ o tomto paktu vůbec nemluvit, on se nějak do té oficiálně prezentované pohádky o úžasném Rusku nehodí.

Do Moskvy odcestoval i český prezident Zeman, ne sice na přehlídku, ale třeba na pokec s ruským prezidentem Putinem, kterému možná hodlal vysvětlit, jak by si to přestavoval se spojením Ruska a Evropské unie, o kterém i tento týden Zeman několikrát mluvil.

Problémem ale je, že současné Rusko rozhodně nechce uznávat žádné demokratické standardy a dokonce o nich mluví jako o nástroji západní kolonizace, takže do Evropské unie může vstoupit těžko a musela by tedy podle jednoho ze Zemanových výroků vstoupit Evropská unie do Ruska, což by se určitě Putinovi líbilo, ale těžko by se to líbilo nám, alespoň většině, která už život podle východních hodnot zažila.

Prezident Zeman ale dával pozor, aby se o něm dostatečně mluvilo i u nás, a tak se zase jednou pustil do války s akademickou obcí. 

Tentokrát nepodepsal dekrety hned třem profesorů, což vedlo k tomu, že na slavnostní jmenovací akt vůbec nikdo z akademiků nechtěl přijít a tak ho ministr školství Chládek radši odsunul na neurčito.

Ve Velké Británie ve čtvrtek svítilo slunce mnohem více než je v zemi zvykem a také se konaly volby, které byly možná nejnapínavější v celé historii království.

V Afghánistánu byli odsouzeni k smrti muži, kteří brutálně zlynčovali mladou ženu za to, že údajně spálila korán, což ani neudělala, ale zato se pohádala s prodavačem amuletů.

V Německu nejezdily vlaky kvůli vůbec největší stávce strojvůdců, zato v berlínské samoobsluze našli mezi banány tři sta kilo kokainu, což ukazuje, že s dopravou na správná místa mají problém i narkomafie.

Ve Středozemním moři zachránili z potápějících se lodí tisíce uprchlíků, přinejmenším desítky se jich ale opět utopily.

V Nepálu po týdnu od katastrofálního zemětřesení našli pod troskami živého více jak stoletého starce.

Ať zázraky nás provázejí nejlépe každý den, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …