Petr Schwarz: Události týdne

05.10.2014 18:28

Třiaosmdesát procent občanů naší republiky není podle průzkumu spokojeno s politickou situací. Takže budou mít nyní se svou spokojeností možnost něco aspoň trochu dělat v blížících se volbách, jenže to bude chtít za prvé k nim přijít, a za druhé se taky trochu zajímat o to, koho vlastně volím a neřídit se jen nějakými sliby případně sympatickou tváří, protože pokud se jimi nechá oblbnout, může volič nadávat leda tak na sebe.

Petr Schwarz: Události týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Jenže být zodpovědným občanem je pro mnohé asi dost nepohodlné, jak kupříkladu teď ukázalo druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu na Praze 10, ke kterým přišlo ani ne devět procent oprávněných voličů. Podle jiného průzkumu se skoro polovina Čechů aspoň někdy modlí, v tomto případě ale modlitba není účinná. A podle ještě jiného čerstvého průzkum má největší důvěru z našich institucí pan prezident, kterému věří skoro dvě třetiny občanů.

Miloš Zeman tento týden oslavil sedmdesátiny a své jubileum strávil u moře v Řecku, kam se na státní útraty vydal na konferenci pořádanou jeho přítelem, pohádkově bohatým blízkým druhem ruského prezidenta Putina a zároveň šéfem ruských státních drah Jakuninem, který se pyšní skvělou dvaadvacetiletou kariérou u KGB. Náš pan prezident dal této konferenci přednost před zasedáním Valného shromáždění OSN, kam mnoho významných hlav států odjelo, protože jak Zeman řekl už loni, to je práce pro premiéra.

Zemanovou prací bylo na konferenci přednést projev v ruštině o tom, že protiruské sankce jsou k ničemu a měly by se zrušit, a že je potřeba rozvíjet dialog mezi civilizovanými státy. To určitě je, například by Rusko mohlo konečně přistoupit na rozhovory o svém porušování smluv o jaderných zbraních, ke kterým je NATO bezúspěšně vyzývalo už na začátku roku, než tento problém skryla ukrajinská krize, ale o tom Zeman kupodivu nemluvil.

Na Ukrajině stále panuje vyhlášené příměří, což separatistům nebrání, aby tvrdě útočili na doněcké letiště, protože to prý je pro ně důležité, takže tam asi příměří neplatí. Při vzájemném ostřelování a zásahu doněcké školy u letiště zahynulo přes deset lidí, z čehož se obě strany podle místních zvyklostí obviňují navzájem. Také zahynulo v zasaženém transportéru sedm ukrajinských vojáků, což prý byla odveta za to, že si demonstranti na podporu ukrajinské jednoty v Charkově dovolili strhnout sochu Lenina, což se separatistů hrubě dotklo.

Také jsme tento týden mohli v přímém přenosu sledovat, jak funguje informační válka. Ruský ministr zahraničí Lavrov, kterému mimochodem před pár týdny český prezident Zeman důvěřoval, že na Ukrajině nejsou ruští vojáci, tak tento Lavrov oznámil, že separatisté objevili masový hrob se čtyřmi sty oběťmi ukrajinských sil. Separatistický předák Purgin na to oznámil, že Lavrov špatně rozuměl, protože nalezených těl bylo devět, což ovšem Lavrova nepřimělo, aby svůj omyl uvedl na pravou míru.

Nedosti na tom, po internetu se záhy rozšířilo a šíří dál, že existenci hrobu potvrdila OBSE, konkrétně člen její mise Lotyš Graudinš a že zmocněnkyně OBSE Džabusynová dokonce uvedla, že byly oběti použity na obchod s orgány. Trochu problém je, že Graudinš je aktivista proti všemu západnímu a s OBSE nemá nic společného a Džabusynová řekla, že o žádném hrobu ona neví, ale pokud by se našla těla bez orgánů, mohlo by to svědčit o obchodu s nimi, což pravda je něco jiného. Ať žije Rádio Jerevan! 

V Sýrii a Iráku se do leteckých úderů na pozice takzvaného Islámského státu zapojuje čím dál víc zemí, na zemi bojují s teroristy hlavně Kurdové, kteří hájí své právo na existenci.

Ebolu v Africe se nedaří zastavit, hrozí její rozšíření do dalších částí světa a její epidemie přinese i velké zdražení kakaa.

Stále pokračují nepokoje v Hongkongu, kde se místní nechtějí smířit s demokracií na komunistický způsob, tedy že si sice budou moci své vedení zvolit svobodně, ale jen z kandidátů, které jim vedení čínské komunistické strany dodá.

V anglickém Clacton-On-Sea nechaly obecní úřady zamalovat malbu na zdi, která se jim nepozdávala, jenže jak se ukázalo, jejím autorem byl světoznámý pouliční umělec Banksy, jehož díla se prodávají za miliony a tak ho teď radnice přes média vyzývá, aby u nich namaloval ještě něco.

Ať dokážeme to, co má hodnotu, poznat včas, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…