Petr Sedláček: Kdo a čemu se učí na západní Ukrajině

24.04.2015 8:56

Je všeobecně známo, že na západ Ukrajiny přiletěly tři stovky výsadkářů US army. V Javorovském výcvikovém prostoru, který leží nedaleko Lvova a sahá až k polským hranicím, mají cvičit ukrajinské ozbrojence. To jsou základní fakta. Víc se k tomu naše mediální scéna nevrací. Necítí potřebu. Já ano.

Petr Sedláček: Kdo a čemu se učí na západní Ukrajině
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ukrajina

Předně je třeba uvést na pravou míru koho že Američané na západě Ukrajiny cvičí. Nejedná se v žádném případě o armádu. Některá naše média to sice tvrdí, ale jejich redaktorům dělá už třeba potíž rozeznat tank od transportéru. Těch devět stovek mužů jsou příslušníky ukrajinské Národní gardy. Ta nemá s armádou pranic společného, je podřízena ministerstvu vnitra a měla by plnit úkoly k zajištění bezpečnosti a obrany státu, obrany a ochrany života, práv, svobod a zákonných zájmů občanů, společnosti a státu před trestnými a jinými protiprávními útoky a k zajištění ochrany veřejného pořádku. V souvislosti s tím je pak absolutně nepochopitelné, co útvary s takovým zaměřením mají naučit právě výsadkáři, jejichž poslání je v armádě absolutně o něčem jiném a slouží primárně k útočným cílům.

Lze sice operovat frází, připisovanou Petru Porošenkovi, o tom, že prezident vlastní armádě nedůvěřuje, ale bylo by to hloupé už jako toto veřejně deklarované stanovisko ukrajinského lídra.

Však pojďme dál a všimněme si počtů. Tři stovky mají školit stovek devět. Tedy jeden Američan na tři Ukrajince! Kdo kdy viděl takový poměr mezi cvičiteli a cvičenci? Prostě pitomost a vějička pro ty, co nemyslí. I jeden k deseti je dost a tak zbývá položit si otázku, kde bude skutečně operovat těch zhruba dvěstě „přebytečných“ US boys...

Ale ani toho ještě není dost. Prosákla informace, že při návštěvě ukrajinského prezidenta amerických „instruktorů“ mu tito muži slíbili, že až mu jeho gardisty docvičí, přenechají jim svoje vybavení, včetně uniforem. Nemyslím si, že by následně výsadkáři odcestovali jen v trenýrkách, ale stejně směšná je i představa ukrajinské „národní“ gardy v US uniformách.

Ale zpátky k tomu, co se v Javorově ti lidé vlastně učí. Útržky zpráv tvrdí, že pohybu po bojišti, poskytování první pomoci, rersp. ovládání palných zbraní amerických výsadkových vojsk. Dalo by se souhlasit s přivřením obou očí, však pravda bude pravděpodobně jinde.

Lze vážně pochybovat, že vycvičené muže pošle Petro Porošenko v amerických uniformách na východ země. Mohl by přijít nejen o ty uniformy, ale hlavně o ty pracně vycepované muže.

Tak co je za tím? Podle všeho v západoukrajinském Javorově probíhá výcvik Porošenkovy pretoriánské gardy! Hloupost to není. Je vlastně jediným z velkých ukrajinských oligarchů, který nevlastní svůj vlastní pluk, anebo alespoň prapor. Chlapi v amerických stejnokrojích se mohou hodit, kdyby v nejvyšších patrech ukrajinské politiky došlo na lámání chleba. Navíc dobře vycvičených mužů se dá přece využít i k potírání možných nepokojů, které nelze vůbec vyloučit.

Takže až čas ukáže, jak to celé je a bylo.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…