Petr Sedláček: Pro dobro televizního diváka

06.10.2016 17:11

Povím to prostě. Nejvíc člověka naštve, když z něj někdo dělá vola. Česká veřejnoprávní televize se o to snaží seč může. Nemyslím tím teď z té správné strany komentované a jednostranně zaměřené zpravodajství a publicistické pořady. Podpásovou hru s diváky hraje i v dramatické tvorbě. Dělá to ale šikovně.

Petr Sedláček: Pro dobro televizního diváka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovládání od televize

Dává si pozor, aby ji nikdo nemohl vytknout, že nevysílá díla, která ukazují opravdovou tvář přímých aktérů současné tzv. západní demokracie a to, jak se to v zákulisí politika prakticky dělá. Ne, ne. V televizních programech taková díla opravdu najdeme a jsou v příslušných časech skutečně odvysílána. A v tom to je ten podraz. Ve vysílacích časech! Oni totiž tvůrci televizních programů takové pořady jen maličko v čase posunou. Proto si třeba na celosvětově populární televizní seriály jako Dům z karet nebo nejnověji Vláda musí divák počkat až do pozdních nočních hodin. Kolik lidí je pak ve všední den skutečně vidí? Tipuji minimum. A zdá se mi, že právě o to televizní dramaturgii jde!

Je tak zjevné, že kdosi v televizní redakcí bdí nad tím, aby nebyl celodenně pečlivě budovaný obraz idealizované západní společnosti v černobílém podání narušován nějakým pravdě blíže podobným pohledem. Divák, do omrzení masírovaný jediným tím správným výkladem světa, přece nesmí být konfrontován rozporem mezi tím, co mu tvrdí redaktoři, publicisté a přizvaní hosté z obrazovek a tím, co mu v hrané formě přináší filmová podoba toho skutečného politického světa a toho, jak v tom něm chodí! Díky této péči se jen úzký okruh diváků mohl z české televize dozvědět v seriálu Dům z karet, jak tvrdým bojem je cesta do křesla amerického prezidenta. Hlavní hrdina, jenž se posléze stane prvním mužem Spojených států, v něm kráčí k cíli politickými i lidskými podrazy, nemorálními machinacemi a poklesky a dokonce vraždami. Těm, kteří nevědí, připomínám, že seriál byl natočen samotnými Američany a kritici politiky USA jsou v tom nevinně.

Také seriál Vláda je ryze dánský a „nepřející síly“ s tím nemají nic co dělat. Jednotlivé díly ukazují nejen to, jak se skládá po volbách koaliční vláda, anebo jak se bojuje o post premiéra a kdo je v tomto soupeření ochoten udělat doslova cokoliv, ale také, jak tomu bylo ve včerejším díle realisticky přibližuje jaké je místo malé evropské země vůči zámořskému hegemonovi a přibližuje její skutečné možnosti se ohradit lokajské podřízenosti.

Takže uznáte a dá to také rozum, že na takové věci se přece český divák v hlavních vysílacích časech dívat nemůže a vlastně nesmí. Umělecky věrohodně ztvárněný děj je totiž daleko účinnější, než celá tak donekonečna omílaná ruská propaganda. A naše veřejnoprávní televize to dobře ví.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…