Petr Sedláček: Teď se EU ukaž, jak umíš bránit zájmy Evropanů

03.02.2019 9:29

EU žije Brexitem. Nepopírám, důležitý problém. Nyní tu je ale další hrozba. Závažnější. Zatímco Brexit může způsobit dlouhou řadu převážně ekonomických, snad i společenských problémů, nová hrozba se ovšem týká přímo životů veliké části obyvatel starého kontinentu. V přímém slova smyslu. Spojené státy i Ruská federace odstoupili od smlouvy INF!

Petr Sedláček: Teď se EU ukaž, jak umíš bránit zájmy Evropanů
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

USA svalují vinu na RF. Staví na faktu, či domněnce, že nově vyvíjená ruská raketa může doletět dál, než oněch 500 km. Rusku se zase nelíbí, že Gorbačov smlouvu o likvidaci raket malého a středního doletu podepsal, přestože se to týkalo jen nosičů, vystřelených ze země a nikoliv těch vypálených z lodí a letadel, tedy US vojenské techniky, která na rozdíl od druhé strany operuje v blízkosti ruských hranic. Je tu ještě ten důvod, že ke smlouvě nepřistoupily další jaderné země. USA vadí především Čína (ta ovšem již deklarovala, že k mnohostranné smlouvě by byla ochotna se připojit).

To vše jsou veřejně uváděné důvody. Jsou určeny médiím a veřejnosti a pravdy tak na nich nemusí být možná ani za mák a skutečné příčiny budou ležet jinde. Média, jak je jejich dobrým zvykem, se totiž vždy snaží překroutit každou informaci tak, aby se hodila do jejich výkladu událostí a o skutečných zájmech jednotlivých mocností mohou komentátoři jen hádat. Přitom šance, že se trefí do černého, je menší, než to zrnko písku.

Pak jsou tu ovšem slova. Zaznamenaná, médii nepřežvýkaná, neupravená. Mezi nimi i slova ruského prezidenta, který uvedl, že Rusko nebude samo umísťovat rakety malého a středního doletu do doby, kdy se na určitých územích světa neobjeví podobné americké zbraně.

Strašně důležitá věta.

Obávám se však, aby nezůstala zapomenuta a aby byla zejména politiky zcela pochopena. A s tím pochopena i šance, co se přímo nabízí!

V té větě je opravdu obrovská šance! Především pro nás, obyčejné lidi v Evropě! Pokud nebudou na území členských států EU rozmístěny americké jaderné zbraně malého a středního doletu, nebudou na nás mířit adekvátní ruské rakety!

Právem tedy, jako občan země v srdci Evropy očekávám, že EU, její lídři a s nimi vlády a parlamenty jednotlivých evropských zemí kromě výzev, aby si velmoci, společně s ostatními mocnostmi disponujícími jadernými zbraněmi, v této otázce opět sedly k jednacímu stolu, bude jasně a nekompromisně deklarovat, že EU na území svých členských států nestrpí umísťování žádných raket malého a středního doletu

Tak jednoduché to je. Tak snadné, aby EU dokázala, že jí především leží na srdci blaho a životy nás občanů! Pokud toho nebude aktuálně schopna, pak je v blížících se volbách do evropského parlamentu nutné volit takové zástupce, kteří toho schopny budou. A pokud ani to nepomůže, potom ten spolek pod značkou EU, tolikrát zdůrazňující, že zajistil mír na starém kontinentu, nemá cenu ani zlámané grešle!

Petr Sedláček

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…