Přemysl Votava: Jak český karbanátek převálcoval Ameriku….

18.07.2017 20:41

Bez toho pověstného hamburgeru od firmy Mc Donald´s, by Američané asi hlady umřeli. Však se do těch jejich hamburgerů zakousne denně kolem 60 milionů zákazníků ve 140 zemích světa. Jen těch restaurací fa MC Donald´s bylo v roce 2007 přes 30.000. Američané si tento podnikatelský úspěch až příliš přisvojují, patří totiž k jejich americkému stylu života, ale zcela tomu tak není ….! Tím správným mužem, který Ameriku přivedl k tomuto životnímu stylu, tedy ke „karbanátku“, byl Čechoameričan Raymond Albert Kroc (1902 – 1984). Raymond A. Kroc se narodil sice už v USA, ale jeho tatínek Alois Kroc pochází ze Stupna u Radnic, z rodiny hostinského.

Přemysl Votava: Jak český karbanátek převálcoval Ameriku….
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

V roce 1888 jeho otec Alois Kroc i s rodiči emigroval do USA, do Chicaga. Tam v té době žila početná česká komunita. Tehdy za císaře pána, statisíce našich krajanů odcházelo za lepším živobytím do ciziny, tedy do USA, na ruskou Volyň, nebo do Banátu….

Nu a zde v Chicagu se narodil Aloisovi a jeho americké manželce roku 1902 Raymond Alois Kroc. Vyzkoušel mnoho zaměstnání, až jednou všiml si stánku s rychlým občerstvením. Párek v rohlíku. Zde u stánku se seznámil se zakladateli firmy MC Donald´s, bratry Richardem a Mouricem. Potom již pohádka, o zázračném podnikateli českého původu, dostává rychlý spád. Z vyprávění od otce si připomenul Raymond A. Kroc milované české karbanátky, které patřily k tradiční české kuchyni jeho předků ze Stupna od Radnic. Místo párků, tedy karbanátky…. V roce 1955 má už pronajatu první provozovnu od firmy bratří MC Donald´s, a v roce 1961 pak celou tuto firmu odkoupil za 3 miliony dolarů.

A tak české karbanátky vyrazily do světa k zákazníkům. Na té cestě do světa dostaly již nové jméno, tedy hamburger. Raymond A. Kroc měl úspěch, jeho karbanátek, tedy nyní už hamburger v teplé žemli, zaplavil svými restauracemi rychlého občerstvení celý svět. Vnuk chudého hostinského, emigranta ze Stupna, dobyl tu pověstnou Ameriku. Když zemřel v roce 1984, zanechal za sebou prosperující firmu, která změnila, jak svět, tak i Ameriku.

Kdo dnes z těch stamilionů Američanů stravující se v restauracích Mc Donald´s, jen trochu tuší, že za tímto hamburgerem tedy karbanátkem v housce, je úspěch syna českého vystěhovalce, hostinského ze Stupna…?

Tak až pojedete v létě na výlet kouzelnou krajinou Zbirožska, zastavte se ve Stupně. Je tam pamětní deska (na bývalém hostinci) připomínající životní cestu Raymonda Aloise Kroce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…