Přemysl Votava: Majestát respektujeme

20.01.2014 7:28

Dle slovníku je „majestát“ výrazem pro nejvyšší panovnickou moc. Dříve to byl kníže, později král, císař, prezident. V českých zemích se dříve za urážku majestátu, tedy panovníka, trestalo a dokonce i popravovalo. A není to zase tak dlouho. V řadě států je dodnes urážka majestátu, tedy panovníka, nepřípustná. Občané i media to zcela dobrovolně respektují. K těmto zemím patří například Velká Británie či Japonsko. Urážka panovníka je tam naprosto nemyslitelná. Panovník je tam téměř posvátnou bytostí. Dříve tomu bylo i v českých zemích. Tedy i za císaře pána, či později za T. G. Masaryka. Doba se ale změnila, bohužel k naší škodě.

Přemysl Votava: Majestát respektujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Prezident České republiky je nejvyšším představitelem státu. Reprezentuje stát jak doma, tak v cizině. Je pokračovatelem historické tradice našeho novodobého státu. V posledním případě byl dokonce zvolen v přímé volbě občany České republiky.

K úrovni kultury a demokracie každého státu patří, jak i my občané sami respektujeme právo, ústavu a v tomto případě i výsledek volby. S výsledkem volby nemusíme být vždy spokojeni, ale musíme jej respektovat. To je přece základ demokracie. Proto trapné pokusy degradovat, zesměšnit či dokonce ponížit nejvyššího představitele státu, jsou zcela v rozporu se zásadami demokracie. Mnohdy k tomu negativně přispívají i media. Následně tento urážlivý styl přechází až do školních lavic. Začalo to hned po prezidentských volbách. Ředitelé škol se předháněli v odmítnutí vyvěsit - dle staleté tradice - obraz českého prezidenta. Následně studenti, mnohdy ještě školáci s brašnou na zádech, pobíhali s transparenty odmítající nově zvoleného prezidenta. Stala se z toho skoro zábava, tedy soutěž, kdo více urazí nově zvoleného prezidenta. Media tomu mnohdy napomáhala. Stranou nezůstávaly i některé význačné osobnosti z kultury. Heslem dne se stalo, kdo více urazí, ten je vítězem. Vítězem se nestal ale nikdo, prohráli jsme všichni.      

Snad jsme nezapomněli na dobu, kterou mnozí ještě pamatujeme, kdy byli skandalizováni přední představitelé státu. Byly uráženy, skandalizovány - za potlesku davů - nejvyšší autority našeho státu. Jejich sochy byly ničeny, byly strhávány pamětní desky, přejmenovány ulice a náměstí, byly páleny jejich knihy. Byly znevažovány zásluhy i odkaz zakladatelů našeho státu T. G. Masaryka a Dr. Edvarda Beneše, prezidentů Československa.

Historie nás snad poučila. Užívejme si svobody slova, demokracie, ale i svobodné volby, ale zároveň respektujme výsledek volby, važme si i majestátu. Podle našich skutků, nás bude i vnímat vyspělý svět.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

13:04 Petr Hampl: Ke světovému dni obezity

Všechno nejlepší ke světovému dni obezity! Já se svým metrákem mezi oslavence zcela jistě patřím, al…