Přemysl Votava: Tati, proč máme ve škole volno?

24.10.2019 11:07

Děti mají prázdniny, zaměstnanci volno, supermarkety mají zavřeno. 28. říjen je nejvýznamnější státní svátek, den zrození Československa. Mladší generace o událostech, které se staly před 101 lety, už toho moc neví, vlajkou máváme jen při hokeji, či fotbale. Slova hymny mnohdy neznáme, proč jsme doma ani netušíme!

Přemysl Votava: Tati, proč máme ve škole volno?
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Před 101 lety se blížil konec 1. světové války, Rakousko – Uhersko umíralo. 28. října 1918 vyvrcholilo dlouholeté úsilí našeho a slovenského národa o získání novodobé samostatnosti.

Náměstí českých a moravských měst se naplnila davy jásajících nad rozpadem monarchie.

Dnes na staleté úsilí našich předků poněkud pozapomínáme, nebo dokonce znevažujeme. V televizi se mihne jen krátký televizní spot z lánského hřbitůvku s fotografií našeho prvního prezidenta. U pomníků padlých z první světové války se objeví věnce. U příležitosti státního svátku prezident republiky předá význačným osobnostem státní vyznamenání. Stává se ale pravidlem, že i tento slavnostní akt dokážeme v médiích znevážit. Vyznamenané osobnosti dokonce urazit.

Ne vždy jsme tento svátek mohli slavit, přesto jsme jej nosili v sobě. Připomínali jsme si odvahu i prozíravost Tomáše G. Masaryka, pracovitost Dr. Edvarda Beneše, ale i úsilí dalších „mužů 28. října“. Dokonce ani v době nesvobody, kdy se kácely pomníky zakladatelů našeho státu, jsme nezapomněli na jejich odkaz. 28. říjen se stal svátkem národním i přes pokusy o jeho revizi či přebarvení, včetně pokusů o vylepšení obrazu starého mocnářství.

A tak se i stalo, že do Pantheonu Národního muzea se „nám vrátil“ František Josef I., místo mu udělal Julius Fučík, hrdina druhého odboje, ale se „špatným“ kádrovým profilem.

Pro tyto dny svobody umírali naši vojáci na frontách obou světových válek. Umírali v uniformách rakousko-uherské armády, i v čs. legiích. Za Protektorátu umírali hrdinové v domácím odboji i v uniformách našich zahraničních armád. Z jejich statečnosti se zrodilo svobodné Československo. V každé i v té poslední vesničce, je pomník obětí obou světových válek. Jen z té první světové války se nevrátilo přes 100.000 našich předků. A z doby německé okupace další statisíce… Poučili jsme se z historie? Vážíme si jejich odkazu?

Tento státní svátek není divadelní scénou a ani místem k vyřizování osobních účtů politiků. 28. říjen je významným svátkem České republiky. Připomínám to známé Masarykovo rčení: „Tož demokracii bychom měli, teď ještě mít nějaké ty demokraty!“

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …