Pro Libertate: Ministerstvo zdravotnictví trestním oznámením konečně otevírá Pandořinu skříňku

15.11.2021 13:45 | Tisková zpráva

Prohlášení k bezprecedentnímu mediálnímu útoku státu na iniciativu Zlatý špendlík a pokusu o její kriminalizaci

Pro Libertate: Ministerstvo zdravotnictví trestním oznámením konečně otevírá Pandořinu skříňku
Foto: prolibertate.cz
Popisek: Pro Libertate - logo

Avizované trestní oznámení ze strany Ministerstva zdravotnictví proti iniciativě Zlatý špendlík z podezření ze spáchání trestného činu sabotáže i medializace případu zřejmě konečně otvírá cestu k přezkumu účinnosti celého systému boje proti epidemii covid-19. Opakovaně upozorňujeme, že způsob, kterým stát řeší současnou situaci, je protizákonný, protiústavní, že nevede k ochraně obyvatel, ale naopak je vystavuje novým a zcela zbytečným rizikům.

Vítáme proto počin Ministerstva zdravotnictví směřující k aktivaci orgánů činných v trestním řízení. Doufáme, že se konečně veřejnost dozví o nezákonném nařizování karantén, v řadě případů zcela neprofesionálním fungování hygienických stanic i o důvodech, proč nejen Ministerstvo zdravotnictví, ale i krajské hygienické stanice, coby samostatné správní úřady, napomáhají šíření koronaviru ve společnosti. Podali jsme trestní oznámení ve věci spáchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci ve vztahu k ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi, hlavní hygieničce Pavle Svrčinové a dalším osobám. Podle nás se ho mohli dopustit tím, že oni i krajské hygienické stanice zcela záměrně vyloučili z testování a karanténních opatření očkované osoby, ačkoli jim muselo být známo, že i očkované osoby mohou být infekční a mohou šířit nemoc. Připravujeme navíc trestní oznámení ve věci projektu Chytrá karanténa, který je podle nás jen dalším příkladem zneužití institutu ochrany veřejného zdraví.

Již dříve jsme podali podnět ve věci spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, kterého se podle nás mohl dopustit ministr vnitra Jan Hamáček tím, že dle dostupných informací bez jakéhokoli výběrového řízení zadal státní zakázku v hodnotě 16 milionů korun svému stranickému kolegovi, trestného činu útisku a podněcování k nenávisti vůči skupině obyvatel nebo k omezování jejich práv a svobod, kterého se mohl dopustit prezident lékařské komory Milan Kubek, a řadu dalších podnětů týkajících se různých skutkových podstat trestných činů.

Policie i státní zastupitelství dosud naše oznámení bez dalšího odkládaly. Právě iniciativa Ministerstva zdravotnictví tak konečně může otevřít dveře k tomu, aby se řádně prověřilo, co vlastně krajské hygienické stanice dělají, proč je v současnosti nastavený systém trasování naprosto neúčelným čerpáním veřejných prostředků, kdo z těchto projektů reálně profituje a jakou roli v tom hrají skupiny a osoby napojené na farmaceutické i další firmy, například někteří členové sdružení MeSES. Trestní oznámení Ministerstva zdravotnictví proti iniciativě Zlatý špendlík musí nutně dovést orgány činné v trestním řízení k prošetření informací a dokumentů, které jsme ve spolupráci s mnoha odborníky a investigativními novináři nashromáždili.

Vyšetřování kauzy Zlatého špendlíku otevře otázky, které klademe více než rok. Paradoxně tak trestní oznámení Ministerstva zdravotnictví otevře Pandořinu skříňku, kterou se mnoho let právě toto ministerstvo pokoušelo nechat zavřenou. Skříňku informací o neefektivitě činnosti hygienických stanic, o podcenění epidemií ze strany vlády, v posledních dvou letech navíc doplněnou o informace o bezprecedentním drancování veřejných prostředků na základě doporučení lidí, kteří jsou v otevřeném střetu zájmů díky svému napojení na farmaceutické a jiné komerční subjekty.

Jakkoliv v souladu s veřejně formulovanými názory jiných právních expertů vnímáme kroky Ministerstva zdravotnictví vůči Zlatému špendlíku za šikanózní, vítáme je proto, že mohou pomoci vnést do celého systému trochu světla. Tyto kroky navíc již samy o sobě dokladují kvalitu odborné činnosti ministerstva, které opakovaně vydává nezákonná mimořádná opatření, zcela evidentně na základě politické objednávky, nikoliv na základě odborného přístupu.

Upozorňujeme však ještě na jeden aspekt a jím je zneužití této situace ke zpochybnění samotného práva na informace, tedy práva, které je základním pilířem demokratického právního státu, zakotveným v čl. 17 Listiny základních práva a svobod. Toto právo představuje jeden z nejdůležitějších nástrojů kontroly výkonu státní moci v demokratické společnosti. Ministerstvo zdravotnictví toto právo omezuje dlouhodobě. Svým trestním oznámením ale přímo útočí na možnost jeho realizace. A to je útok, před kterým nemůžeme zůstat nečinní. Jakékoliv snahy o likvidaci práva občanů na informace, na kontrolu státní moci, jsou snahou o nahrazení demokracie totalitou. Takové snahy nelze nijak obhájit, takovým snahám se my, právníci, musíme bez jakýchkoliv podmínek postavit.

Ve vztahu k osobám, odpovědným za vedení orgánů ochrany veřejného zdraví, tedy zejména ve vztahu k ministru zdravotnictví, hlavní hygieničce a ředitelkám a ředitelům krajských hygienických stanic, jsme nuceni připojit ještě jednu poznámku – pokud jde o trestný čin sabotáže, důrazně upozorňujeme, že sabotáž může být, možná k jejich překvapení, spatřována v jednání jednotlivců a celých skupin zodpovědných za přijímaní a vynucování mimořádných  opatření Ministerstva zdravotnictví. Dle ustáleného právního výkladu opakované přijímání protizákonných mimořádných opatření vede k narušení postupů a mechanismů zajišťujících demokratické fungování státu spojené s respektem a ochranou práva a svobod zaručených Listinou základních práv a svobod, Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod, jakož i dalšími dokumenty, a tím může naplnit skutkovou podstatu tohoto zločinu.

Pro Libertate – Institut práva a občanských svobod je odborným sdružením právníků, které hájí hodnoty, jako je lidská důstojnost, právo na soukromí, právo na soudní ochranu apod. Dlouhodobě vystupuje proti opatřením Vlády ČR i Ministerstva zdravotnictví, protiústavně omezujícím individuální práva a svobody, s cílem vrátit ČR k základním principům demokratického právního státu. Tato opatření dlouhodobě napadá u Nejvyššího správního soudu i u Ústavního soudu, podává podněty orgánům činným v trestním řízení proti nejkřiklavějším trestným činům, její členové poskytují právní ochranu i těm, kdo se postavili státní zvůli a kdo nadále hájí principy humanismu a demokracie. Pro Libertate zveřejňuje manuály a doporučení ve vztahu k existujícím opatřením MZ. Úzce spolupracuje s iniciativou Zdravé fórum a mnoha odborníky z řad lékařů, biologů, matematiků či psychologů. Aktivní činnost vyvíjí také na mezinárodní úrovni. Více na: www.prolibertate.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka