Protest proti omezování dostupnosti zdravotní péče

09.02.2012 9:08

Svaz pacientů ČR a Národní rada osob se zdravotním postižením ČR zásadně protestují proti omezování dostupnosti zdravotní péče.

Protest proti omezování dostupnosti zdravotní péče
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Ministr Leoš Heger dosud nereagoval na kritiku a vlnu nesouhlasu, která se zvedla po prvních zprávách o chystaném zhoršení dostupnosti zdravotní péče, která hrozí od 1. 1. 2013. Stanovení dlouhých časových limitů na onkologické operace a další operativní zákroky výrazným způsobem zhoršuje zdravotní péči pro pacienty v ČR a často může vést i k přímému ohrožení života některých pacientů.

Garantovaná, odborná, časová a místní dostupnost zdravotní péče nemůže být posuzována pouze krátkodobými ekonomickými hledisky. Rychlá, byť nákladnější zdravotní péče, je v řade případů v dlouhodobém kontextu velmi často levnější.

Jsme přesvědčeni o tom, že navrhovaný způsob dostupnosti zdravotní péče porušuje ústavu ČR. Garantem za zdravotní péči je stát, a tudíž není přípustné, aby zdravotní pojišťovny měly právo jakkoliv redukovat síť zdravotnických zařízení a garantem za dostupnost zdravotní péče je státní správa a v přenesené působnosti krajská samospráva. Ústava ČR koncipuje veřejné zdravotní pojišťovny jako servisní systém, určený k hrazení garantované zdravotní péče. Nove garantované nejdelší čekací doby na zdravotnické výkony i vzdálenosti k akutní zdravotní péči vysoce překračují doby, které jsou akceptovatelné pro pacientské organizace. Umožňují de facto, aby zdravotní pojišťovny svévolně omezovaly síť zdravotnických zařízení.

Vyzýváme ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby urychleně zahájil dialog s pacientskými organizacemi a vnímal obavy občanů ČR z dostupnosti zdravotní péče.

V Praze dne 8. února 2012

Luboš Olejár, v.r.
prezident Svazu pacientu ČR

Václav Krása, v.r.
předseda Národní rady osob se
zdravotním postižením ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svaz pacientů ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…