Průzkum: Byznys v Česku se koncentruje v Praze a Brně

27.07.2016 21:53

Podnikatelé pro sídlo své firmy nejčastěji volí hlavní město. Pražskou adresu má více než 44 procent, tedy 193 000 společností, což v přepočtu představuje 15 firem na 100 obyvatel. Celorepublikový průměr, po vyloučení Prahy, která statistiky výrazně zkresluje, činí 2,6 firmy na 100 lidí. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která má ve svých databázích k dispozici informace o všech podnikatelských subjektech v Čechách a na Slovensku.

Průzkum: Byznys v Česku se koncentruje v Praze a Brně
Foto: pixabay.com
Popisek: Průzkum - ilustrační foto

V hlavním městě Praze žije 12 % celkového obyvatelstva České republiky, zatímco sídlo zde má více než 44 % českých firem. Na stovku Pražanů tak připadá 15,2 společností. Celorepublikový průměr činí 4,1 firem na 100 obyvatel, po vyloučení Prahy, která statistiky výrazně zkresluje, to je 2,6 firmy na 100 obyvatel. Nad celorepublikový průměr dosáhl vedle Prahy už jen Jihomoravský kraj s brněnskou metropolí. Žije zde 11 % obyvatel ČR a je zde registrováno 11 % tuzemských firem (nejvíce v Brně), což představuje více než 4 společnosti na 100 obyvatel.

„Praha a Brno jsou jednoznačně nejatraktivnějšími místy pro podnikání českých a zahraničních firem. Obecně platí, že větší města přitahují podnikatelské subjekty kvůli větším obchodním příležitostem na trhu, ale také vyšší prestiži a obchodním možnostem dané lokality. Na druhou stranu v hlavním městě mají registrované sídlo také subjekty, které podnikají jinde. Praha je totiž z pohledu četnosti finančních kontrol považována za daňový ráj,“ zhodnotila statistiky analytička Petra Štěpánová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…