Radim Kašpar: Pane profesore, pojďte do toho!

06.11.2013 12:29

Asi nemá smysl znovu opakovat, v jaké situaci se nyní ODS nachází. Značka této strany je poškozena, personální a bohužel i ideologická vyprázdněnost je zřejmá. Strana se ocitla na hraně propasti. Na svých bedrech tahá těžký batoh s množstvím balvanů a zátěží minulosti. Jakýkoliv další balvan může způsobit pád až na samé dno, jakýkoliv přešlap totéž. Slova jako korupce, kmotři a propojení politiky s byznysem jsou (mediálně) spojena s ODS, což potvrdili také voliči.

Radim Kašpar: Pane profesore, pojďte do toho!
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, exministr školství

Personální i ideologická vyprázdněnost ODS?

V posledních dnech se probouzí diskuze zejména o nadcházejícím Kongresu ODS, na kterém bude zvoleno nové vedení strany. Již nyní lze slyšet názory, že Kongres mnoho nevyřeší a v krátké době není možno nalézt lídra. Je zbytečné „brečet“ nyní nad tím, čeho jsme si vědomi – že ODS je stranou, která příliš nenahrává novým lidem a nové generaci lídrů. To je potřeba změnit. Zpět ale k přítomnosti. ODS musí nového lídra najít a nemůže si dovolit vybrat špatně. Již mnohokrát jsme se mohli přesvědčit, že kapři si svůj rybník nevypustí, a „staré gardy“ se drží kormidla. O to více by se měl zvyšovat tlak ze strany členské základny na opravdovou změnu. Nevolám po revoluci, kontinuita je nutná, přesto musí být signál vůči veřejnosti zcela jasný.

Kdo bude lídrem ODS?

Pojďme se podívat na jména, která jsou skloňována s možnou pozicí předsedy strany. Přikláním se k názoru, že předsedou ODS by měl být někdo z PSP ČR, která je hlavní arénou politického boje a nebylo by tedy úplně strategické, vybrat lídra, který by se těchto „bojů“ nemohl účastnit. Tím se nám výběr dosti zužuje. Nejvíce zmiňovanými jmény jsou Mirka Němcová a Jiří Pospíšil.

Ve vší úctě k Mirce Němcové, svou roli odvedla, je to noblesní dáma, které si musíme vážit, ale netuším, jakou změnu může představovat a rozhodně není představitelkou „oné škatulky LÍDR“. Jiří Pospíšil – člověk, který má pozitivní image u veřejnosti. V tomto má velkou výhodu. Přesto si nemyslím, že je tou správnou volbou. Nikdy neprokázal odvahu a vždy šel do více méně předem vyhraných soubojů. Ano, nyní by na něj předsednická role mohla zbýt, ale právě kvůli tomu bych tuto volbu nepreferoval. Někdo spekuluje o docentu Svobodovi, který je sice charismatickým člověkem, dle mého dokonce takřka lepší formou Karla Schwarzenberga, ale za lídra bych jej nechtěl. ODS potřebuje mladší a dynamickou osobnost. Také situace v Praze je dosti nepřehledná a mít obžalovaného předsedu by nebyla žádná výhra. Mnozí preferují Jaroslava Kuberu. Tento člověk je úžasný glosátor, „normální chlap“, ale atributy lídra nesplňuje. Za novou tvář a vůdce nelze považovat ani Jana Zahradila.

Pane profesore, pojďte do toho!

ODS potřebuje neokoukanou tvář, morální autoritu, člověka, za kterým lze vidět výsledky jeho práce a u kterého je „záruka“, že není spojován se skandály atp. Dokažme, že jsme odvážní, odřežme se od zajetých praktik a ukažme jasný signál změny…

Lídr se negeneruje, lídr buď je, nebo není. To je stará známá pravda… lídr však potřebuje prostor, aby o svém lídrovství přesvědčil. Kdo byl v době zvolení Jiřího Paroubka či Mirka Topolánka přesvědčen o tom, že jde o lídry… (ač jsou tyto příklady dosti pokulhávající, bezesporu šlo o silné osobnosti…)

Lídr by měl umět lidi vést, musí být přirozenou autoritou, být kompetentní, znalý politiky a politických poměrů v dané straně, musí být nositelem ideologie, být morálně zdatný a mít samozřejmě vhodnou mediální image. Tyto atributy pro mě bezesporu splňuje Petr Fiala, jediná šance na znovuzrození ODS, nikoliv až na dalším Kongresu, ale již nyní!

Pane profesore, vstupte do ODS, zdvihněte pomyslný prapor a dokažte, že jste tím správným lídrem, kterého nyní ODS potřebuje!

Kdo je Petr Fiala? A proč je pro mě vhodným lídrem?

Petr Fiala je vzdělaný člověk, již před Sametovou revolucí navštěvoval tzv. podzemní univerzitu a účastnil se Samizdatu. Jde o průkopníka české politologie, v roce 1990 založil Katedru politologie a následně Katedru mezinárodních vztahů a evropských studií na MU v Brně. Je zakladatelem Centra pro studium demokracie a kultury, působil jako ředitel Mezinárodního politologického ústavu v Brně. Jeho konzervativní založení ilustruje také jeho víra a křest v jeho 22 letech. V 31 letech se stává docentem a v 37 letech prvním profesorem politologie v ČR. OD roku 2004 působil po dvě funkční období jako rektor Masarykovy univerzity v Brně a následně předsedal České konferenci rektorů. Jeho odborné i manažerské schopnosti jsou tedy nezpochybnitelné. Ve svých vědeckých pracích se věnoval primárně stranickým systémům, konzervativním stranám a také Evropské unii.

Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…