Radim Valenčík: Pražský lídr ČSSD Landovský - MHD zdarma a byty

17.08.2018 20:02

Ještě ke komentáři ČSSD nedělá dobře… Stěžoval jsem si na to, že jsem dosud nedostal odpověď na můj dotaz směřující na lídra pražské kandidátky ČSSD do říjnových voleb Jakuba Landovského.

Radim Valenčík: Pražský lídr ČSSD Landovský - MHD zdarma a byty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Na to mi k problému mailem přišly tyto tři odpovědi (děkuji za ně, jsou pro mě důležité, abych si na situaci vytvořil podložený názor):

Karel
Chápu tě, že si zakotvil u socialistů, ale copak nevidíš, kam došli? 30 let se podílí na likvidaci státu a rozvrácení společnosti a ty je chceš obrodit? Nerozumím ti. Máš tak skvělé myšlenky a víš, jak bychom měli se z té lapálie dostat. A nakonec skončíš u bezduchých politiků, kteří jsou bez vize, politikou se zabývajících se jen pro peníze a kariéru. Neber to ve zlém, spíše jen jako polemiku mezi přáteli. Opatruj se a přeji pěkný večer.

Anna
Poprvé od listopadu jsem v předchozích celostátních volbách ČSSD nevolila a nebudu ji volit ani v nadcházejících. Hamáčkovi a spol s jeho Aspenským institutem nevěřím. Ale jestliže přesto mohu k jejich volebnímu programu něco doplnit, navrhuji prosazovat a podporovat zakládání a korektní právní prostředí BYTOVÝCH DRUŽSTEV. Většina městských obyvatel získala své byty jako družstevníci a ani v šedesátých letech nebýval prvotní vklad úplně zanedbatelný - pro čerstvé absolventy vysokých škol bez úspor leckdy i nedosažitelný, ale s podporou rodiny, podniku i státu postupně zvládnutelný a splátky ve formě nájemného byly únosné. Proč to dnes nejde? Než platit splátky hypotéky nebo vyděračské nájemné developerovi nebo majiteli bytu je lepší splácet svůj podíl družstvu.

Martin
Mají, co si zaslouží, když si zvolili do vedení takový dobytek.

Mezitím jsem včera dostal od Pražského krajského výboru ČSSD odpověď Jakuba Landovského na několik jiných otázek jiných členů ČSSD:

Dobrý den, pane Jakl,

zdravím Vás do Zvonečníku a pokusím se krátce odpovědět na Vaše postřehy ohledně pražských voleb a našich témat v nich.

MHD zdarma není populistické heslo, je to moderní řešení. Řešení, které má několik úrovní. Tou první je úroveň sociální. V Praze je podle dat ČSÚ 25% rodin, které mají problém vyjít se svým příjmem. Jde především o rodiny s dětmi. Těm úspora více než 10 tis. ročně velmi pomůže.

Další úroveň je ekologická - chceme prostě dostat více lidí z aut do MHD. S tím souvisí i úroveň dopravní - neustálé zácpy znemožňují důstojný průjezd Prahou a je nutné se alespoň snažit počet aut omezit.

Navíc už se myšlenka MHD zdarma začíná prosazovat jak v Evropě, tak u nás. V Estonsku mají MHD zdarma už více než pět let a funguje dobře. Ještě letos přibudou velká města v Německu. U nás máme MHD zdarma třeba ve Frýdku Místku.

Píšete, že do Prahy jezdíte, ale trvalé bydliště máte jinde. Já v Praze žiji a tamtéž kandiduji. A to je právě ten problém. Do Prahy jezdí každý, každý využívá silnice, chodníky, veřejné osvětlení a další služby, které Pražané musí platit pro všechny. A za to by Pražané nějaký benefit mít měli. My jim proto nabízíme alespoň MHD zdarma.

Město nemůže v tuto chvíli konkurovat developerům, budovat obří odbory výstavby a vyhlašovat další a další výběrová řízení na dodavatele městských bytů. Tím bychom výstavu naprosto zastavili. Pro město je proto mnohem výhodnější vyjednat s developery takové dohody, které mu umožní začít budovat vlastní bytový fond. Vím, že jednání budou tvrdá, ale jiné řešení se v tuto chvíli nenabízí.

Píšete, že kvůli námi zvoleným tématům podzimní volby prohrajeme. Já si to nemyslím. Přinášíme moderní, sociálně demokratická témata. Máme je propracovaná a budeme se snažit je vysvětlit veřejnosti. Což je věc, ve které jsme v minulých letech za naší politickou konkurencí zaostávali.

Pokud nám v tom pomůžete, budu velmi rád.

Jakub Landovský

(pozn: Stěžoval jsem si ZDE)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …