Radim Valenčík: Rozhovor s Jakubem Landovským a koho budu volit

10.09.2018 7:37

V pátek (7. 9.) zveřejnily Novinky obsáhlý předvolební rozhovor s lídrem pražské kandidátky ČSSD Jakubem Landovským. Přečetl jsem jej pozorně, protože jsem v něm hledal odpověď na otázku, kterou jsem mu položil na začátku srpna, pak ještě opakovaně a na kterou doposud nereagoval.

Radim Valenčík: Rozhovor s Jakubem Landovským a koho budu volit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

Otázka zněla:
"Mě by zajímalo, Jakube, jak se díváš na situaci uvnitř ČSSD, co považuješ za problém a jak jej navrhuješ řešit. I to spadá do kompetence lídra pražské kandidátky." (ZDE)

Ve včerejším rozhovoru jsem k tomu našel pouze toto (vybírám vše to a jen to, co se k uvedené otázce vztahuje). Červeně jsem zvýraznil to, co považuji za hlavní: 

Co vás přimělo jít do komunálních voleb?
ČSSD už nějakou dobu jste, ale nikdy jste nikam nekandidoval. Byl jsem znám jako velký kritik poměrů v ČSSD. Spolustraníci mě vyzvali, abych se po té kritice chopil šance a začal to dělat s nimi. Měl jsem nějaké podmínky, protože si myslím, že ta strana by se měla pozitivně změnit a měla by představit nové tváře a programově si uvědomit, kdo je její volič a kde je její šance na úspěch. Poté, co jsme si tohle vyříkali, jsem souhlasil.

Klientelistické vazby, které jste kritizoval, už v pražské ČSSD nejsou?
Myslím, že s tím strašně pohnuli. Ta situace se jednoznačně zlepšila. Nejsem jakobín, abych ukazoval, kdo je dobrý a špatný. Ale vidím tam obrovský posun. I tematicky. Po tom koketování s menšinovými tématy se soc. dem. vrací k svému fundamentu, což jsou debaty o tom, jak má být společnost spravedlivá, jaký je kapitál práce.

...

Vaše vztahy s panem Pochem jsou jaké?
Jsou úplně korektní.

Myslíte si, že ČSSD si neškodí, jak pořád oddaluje to řešení na ministerstvu zahraničí? Pan Hamáček sliboval, že to přes léto vyřeší, a nyní chce čekat až do října.
Honza Hamáček je opravdu schopný člověk, znám ho dost dlouho. Zvládne po nějakou dobu řídit dva resorty. Teď jsou volby, je správné, když strana nyní tu věc odloží. Za tímhle řešením jednoznačně stojím a myslím, že to každý pochopí. Sociální demokracie si bude škodit, když bude zpívat dvojhlas. Ta strana neunese pět šest vnitřních proudů a nějaký boj o moc, který se dává na odiv veřejnosti. Jsem člověk, který je schopen uvnitř strany se o něco strašně pohádat. Ale když si na něco s někým plácnu, tak si plácnu a držím slovo a budu to dodržovat.
(ZDE)

Ponechávám bez komentáře, resp. opravdu se mi nechce komentovat. Dodám jen, že z ČSSD budu volit jen a jen toho (zaškrtnu příslušné osoby a ostatní hlasy dám kandidátům na jiných kandidátkách), kdo se k otázce složité nápravy strany, která nás čeká, vyjádří kvalifikovaně, realisticky a důvěryhodně . Je to mé závazné předsevzetí. Podobně budu postupovat i v případě KSČM, která je v obdobné situaci. Vidím to jako jediné poctivé řešení, protože jinak bych svou volbou mohl nápravu stran, které pro ni propásly příležitost na svých sjezdech, ohrozit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…