Radomil Bábek: Místo pomoci vyhrožování

02.02.2021 9:01

Otevřený dopis ministru Havlíčkovi

Radomil Bábek: Místo pomoci vyhrožování
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Vážený pan
doc. Ing. Karel Havlíček Ph.D., MBA
ministr průmyslu a obchodu
Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR
Na Františku 32
Praha 1 110 15

Otevřený dopis ministru Havlíčkovi: Místo pomoci vyhrožování

Pane ministře Havlíčku,

v médiích jste veřejně prohlásil, že podnikatele a živnostníky, kteří poruší či porušili některá nařízení vlády, čeká nejen správní postih, ale přijdou i o možnost dostat finanční podporu od vlády.

Musíme vás upozornit na fakt, že tímto postupem byste trestali jeden přestupek dvakrát. Ale toho jste si pravděpodobně vědomi a zřejmě vám to nevadí.

Mnohem závažnější je kontext celé situace a výroku, který jste pronesl. Je důležité podrobně projít logiku jednotlivých kroků, které vyústily vaším, podle nás nehorázným vyhrožováním českým občanům-podnikatelům.

Takto se vše vyvíjelo v čase:

  1. Vláda zakázala podnikatelům provozovat jejich podnikatelskou činnost nebo živnost, například zavřela (kromě mnoha jiných oborů podnikání) skiareály a restaurace. Vláda tedy připravila občany-podnikatele o příjmy.
  2. Aby podnikatelé neupadli do dluhů či nebyla zcela ohrožena existence jejich podniků, a dokonce i jejich rodin, vytvořila vláda pro tyto občany řadu programů podpory.
  3. Podporu získává jen velmi málo podnikatelů a živnostníků, protože vláda nastavila nejen nepřehledné, komplikované prostředí „programů podpory“, ale i velmi mnoho, často vylučujících podmínek.
  4. Mnozí podnikatelé nedostali žádnou, nebo dostali jen mizivou podporu, a dostávají se do katastrofální situace – profesně i osobně.
  5. Takto zoufalí občané, bez peněz a bez perspektivy, se rozhodnou porušit vládní nařízení a otevřít svůj podnik – ať už proto, aby na svou situaci lhostejnou vládu upozornili, nebo proto, aby si vydělali aspoň nějaké, byť drobné peníze, protože je od vlády nedostávají.
  6. A v tom okamžiku si jich vláda konečně všimne, ale nepomůže jim, nezajímá se o to, proč vznikla ta občanská neposlušnost, vláda je rovnou trestá, posílá na ně policejní komanda a Vláda ČR jim dokonce vyhrožuje. Prý, když nebudete poslouchat, podnikatelé, nedáme vám žádné peníze, vyhlásí ministr Havlíček.

Devastace podnikání v šesti krocích, to je politika Vlády ČR. Šest kroků, jež popisují, jak vy, ministr průmyslu a obchodu, pracujete ve „prospěch“ českých podnikatelů.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Podnikatelské odbory setrvale upozorňují na to, že vládní podpora (ZDE) postiženým podnikatelům není ve skutečnosti podporou, ale jen prázdnou skořápkou, kterou se vláda chlubí a kterou vytírá veřejnosti zrak. Na podporu totiž dosáhne jen zlomek podnikatelů a živnostníků.

Podnikatelské odbory (ZDE) také dlouhodobě upozorňují, že převážná většina programů podpory, které jste vypsali, je financována z evropských dotací. To samo o sobě znamená dvě věci: Zaprvé, vláda se chlubí, kolik peněz dává na podporu podnikání, a přitom na to čerpá evropské dotace, a zadruhé, vláda zneužívá fakt, že na dotace není ze zákona nárok, tedy o jejich vyplacení či nevyplacení rozhodují úředníci. To veřejnost netuší, ale podnikatelé se tím stávají rukojmím vlády a jejich úředníků. Jen tak pak může dojít k situaci, jejíž vzor předvedla vláda nyní – nebudeš poslouchat, nedostaneš podporu/dotace.

Pane ministře Havlíčku, z logiky věci i z logiky faktů, které jsme výše předložili, vyplývá, že Vláda ČR neposkytuje pomoc, ale jen uplatňuje svoji moc. Mocenská zvůle, tak by to asi většina postižených podnikatelů a živnostníků nazvala.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků z.s. hájí práva a zájmy českých podnikatelů a živnostníků (ZDE) proti této vládě. Brzy budeme největším podnikatelským spolkem, protože již nyní máme více než 14300 členů.

V Praze dne 1. 2. 2021

Za Podnikatelské odbory:
Radomil Bábek
předseda výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla