Richard Seemann: 75 let od atentátu na Hitlera

22.07.2019 14:23

Při příležitosti 75.výročí nezdařeného atentátu na Adolfa Hitlera vrcholní němečtí politici vyzdvihli jeho dějinnou důležitost. Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier v krátkém videoprojevu k německému národu zdůraznil, že je nutno si připomenout všechny osobnosti, které se bez ohledu na své přesvědčení postavili proti nacistickému režimu.

Richard Seemann: 75 let od atentátu na Hitlera
Foto: wikipedia.org
Popisek: Adolf Hitler na vrcholu své moci

Po prvé tak bylo uznáno, že do historie Spolkové republiky patří i komunistický odpor proti hitlerovskému režimu Třetí říše. Samotná vzpomínková akce se konala na historickém nádvoří spolkového ministra obrany v Berlíně, kde byl Stauffenberg popraven. Za přítomnosti kancléřky nová ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerové před shromážděnými čtyřmi stovkami přísahu skládajícími novými příslušníky Bundeswehru zdůraznila, že pro ně je právě vzorem tento plukovník, který neváhal obětovat svůj život za očistu Německa od zločinců.

Spolková kancléřka Angela Merkelová již v předvečer 20. července vyzvala k rozhodnému boji proti pravicovému extremismu. Jsme povinni, prohlásila, se postavit proti všem tendencím, které chtějí demokracii zničit. Zdůraznila, že právě hnutí odporu kolem plukovníka Schenka hraběte von Stauffenberga, který byl tehdy popraven, je právě příkladem boje proti těmto tendencím, které v Německu narůstají. Vražda kaselského vládního prezidenta  Waltra Lückeho ukazuje jak nutné podporovat právě ty, kteří v boji proti extremismus na sebe přejímají politikou odpovědnost.  Merkelová pak konkretizovala další opatření v rámci „Paktu pro právní stát“, který se projeví digitalizací soudů a státních zastupitelství s cílem zefektivnit jejich činnost. V rámci toho spolková vláda přijala preventivní strategii proti extremismu  současně  s programem „Oživit demokracii“! Merkelová vyzvala občany a občanky zasadit se pro její posílení,  aby neměli pravicoví extremisté žádnou šanci.

Němečtí historici  při příležitosti  atentátu na Hitlera široce diskutují jaké  cíle sí tehdejší odpůrci režimu vlastně stanovili  a jak by měl poté vypadat politický systém v Třetí říši. Docházejí k závěru, že podle světonázoru jednotlivých skupin odporu, které se skládaly z odborářů, sociálních demokratů, komunistů, konzervativců  až po monarchisty  se  sjednotily, že je nutno především odstranit Hitlera. Přesto, že se nedovedly  však dohodnout jaká bude další budoucnost Německa, zůstává poučením  že je nutno pravicový extremismus eliminovat od samého počátku. Jak konstatoval jeden historik, Adolf Hitler nevstoupil do německých dějin jako masový vrah, ale stal se jím, když se mu umožnilo převzít moc.  Je příznačné, že shodou okolností se konaly v tento památný den velké demonstrace proti pravicovým extremistům v Kasselu a Hale. Jak zdůraznil v této souvislosti  přední německý sociálně demokratický politik  Thomas Oppermann „nestačí, aby mlčící demokratická většina stála na vedlejší koleji a zanechala základy našeho společenského života v rukách agresivní menšiny. Pamětní dny, jako je například 20. červenec, nám právě připomínají povinnost aktivně bojovat za demokracii. Protože jsme lidé a rozhodujeme se, zda chceme i nadále žít ve svobodné, demokratické a sociálně spravedlivé zemi“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…