Richard Seemann: Parlament připravuje vydání Kurze ke stíhání

07.11.2021 21:33 | Komentář

Zbavení imunity předsedy lidoveckého parlamentního klubu ÖVP a bývalého kancléře Sebastiana Kurze na žádost protikorupčního státního zastupitelstva WKStA se dostalo na program Národní rady.

Richard Seemann: Parlament připravuje vydání Kurze ke stíhání
Foto: Repro YouTube
Popisek: Sebastian Kurz

Týká se stíhání v souvislosti s tzv .reklamní aférou a nepravdivým prohlášení ve vyšetřujícím výboru k aféře Ibiza, které bylo nyní zařazeno na listopadovém plenárním zasedání dolní parlamentní komory do programu jednání. Imunitní výbor se sejde před začátkem zasedání 16. listopadu, oznámila předsedkyně výboru sociálně demokratické strany pro spravedlnosti Selma Yildirimová, která vyjádřila přesvědčení, že „Systém Kurz“ bude rychle vyčištěn. Poté, co imunitní výbor uvolní cestu, musí o vydání hlasovat plénum, přičemž ÖVP dala opakovaně najevo, že žádost na vydání podpoří.

Bývalý šéf vlády je vyšetřován pro porušení důvěry a korupci ve vládní reklamní aféře a použití veřejných prostředků ve prospěch zájmů Kurze. ÖVP prohlašuje, že záležitost bude brzy vyjasněna a „křivá obvinění“ vůči Kurzovi by mohla být „rychle“ vyvrácena. Stejně tak jako řízení s lidoveckým exministrem financí Hartwigem Lögerem a šéfem sekce spravedlnosti Christianem Pilnackem, skončí pozastavením nebo zproštěním viny, uvedla v prohlášení pro agenturu APA.

Rovněž oznámila dvě parlamentní otázky na zelenou ministryni spravedlnosti Almu Zadicovou v souvislosti s vyšetřováním WKStA proti Kurzovi. Jednak jde o kritiku referentky právní ochrany Gabriele Aicherové, za údajně uniklé spisy týkající se domovní prohlídky. ÖVP chce od Zadicové dále vědět, proč například vůči šéfredaktoru časopisu „Falter“ Florianu Klenkovi údajně nebyla zaznamenána kontrola uniklých spisů při domovní prohlídce, když zdůrazňoval, že je obdržel od právníků zúčastněných na řízení. Současně se ÖVP zeptala Zadicové, jaká byla zákonnost domovních prohlídek a sledovacích opatření prováděných jménem WKStA a jaké důsledky měla kritika komisaře pro právní ochranu, že na něm "naléhavě vyžadovala, aby přinesl světlo do tmy". Vždyť šlo o základní právo zákonného soudce o ochranu soukromí, uvedl lidovecký ústavní mluvčí.

Současně s tímto skandálem skončili své působení ve spolkovém kancléřství dva nejbližší poradci expremiéra Sebastiana Kurze . Bývalý mediální koordinátor Gerald Fleischmann opustil jeho sídlo v Ballhausplatzu už na konci října a jeho mluvčí Johannes Frischmann odchází na konci roku. Oba jsou obviněni v reklamní aféře. Fleischmann, ještě dříve pracoval pro bývalou ministryni spravedlnosti Claudii Bandion-Ortnerovou a poté byl Kurzovým mluvčím od samého počátku. Po jeho boku udělal rodák z Burgenlandu později další kariéru. Do povědomí širší veřejnosti se dostal jako moderátor tiskových konferencí na Ballhausplatzu a jako hlavní mluvčí Kurze zase působil Tyrolan Frischmann. Předtím pracoval pro bývalého ministra financí Hanse Jörga Schellinga. Oba podle oficiálních informací odcházejí z kancléřství na „vlastní žádost“.

Zatím však blízký Kurzův přítel ministr financí Gernot Blümel se nemusí u soudu zodpovídat za křivé svědectví ve vyšetřovací komisi „Ibiza“. Údajně pro nepravdivá prohlášení proti němu podaná v bulvárním „Kurieru“. WKStA potvrdila, že proti Blümelovi již neprobíhají žádné řízení kvůli falešným důkazům.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.