Richard Seemann: Poslední projev Merkelové

25.06.2021 21:37

Německá kancléřka Angela Merkelová ve svém vládním prohlášení vyzvala k posílení společné akceschopnosti EU a k poučení z boje proti koronové pandemii. Věnovala se také dalším tématům: čtvrtečnímu zasedání Evropské rady - migraci a vztahům EU s Tureckem a Ruskem.

Richard Seemann: Poslední projev Merkelové
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

V projevu v německém Bundestagu se kancléřka nejprve věnovala pandemické situaci v Evropě. Uvedla, že vzhledem ke klesajícímu počtu infekcí a rostoucímu počtu očkovaných osob je důvod k důvěře. Dodala však, že je třeba zůstat ostražitý vůči nově se objevujícím variantám viru, jako je například současná varianta Delta, a k překonání pandemie přistupovat uvážlivě. "Víme, že pandemii lze porazit pouze globálně, a klíčem k tomu je očkování," zdůraznila kancléřka. Proto je podle ní důležité rozhodnutí zemí G7 v Cornwallu rozdělit do roku 2022 2,3 miliardy dávek vakcín rozvojovým zemím. Zopakovala, že rozhodnutí o společném nákupu vakcíny v Evropě bylo správné. "Cokoli jiného by mohlo některým členským státům přinést krátkodobé výhody, ale vážně by narušilo život na jednotném trhu."

Merkelová poukázala na to, že EU zůstává největším světovým vývozcem očkovacích látek. "Neuzavřeli jsme naše trhy a neklademe překážky." Uvedla, že Německo je také druhým největším dárcem na světě, neboť jen mezinárodní alianci pro očkování Covax poskytlo 1,6 miliardy eur. Vyjádřila přesvědčení, že je třeba zvýšit výrobu vakcín na základě licencí. Naopak se domnívá, že politicky vyvolané uvolnění patentů je špatná cesta.

Merkelová uvedla, že v počátečním šoku byly nejprve určující snahy jednotlivých států, "než jsme přijali koordinované kroky na evropské úrovni". Dnes podle ní víme, že se musíme zlepšit. Zejména v oblasti reakce na krize, ochrany zdraví, Schengenu a vnitřního trhu je podle ní třeba lépe koordinovat evropskou činnost. Měla by být posílena schopnost jednat. Proto se na summitu se podle svých slov zasadí o lepší koordinaci mezi členskými státy, pokud jde o vstupy ze třetích zemí, zejména z oblastí s výskytem virů. "To je třeba zlepšit, zejména v oblasti, která je stejně jako svoboda pohybu jedním z nejdůležitějších a zároveň nejcitlivějších výdobytků evropského sjednocení."

Důležitým tématem je také hospodářské oživení po pandemii. Uvedla, že plánem obnovy EU nové generace EU prokázala svou solidaritu a schopnost jednat. "Na mimořádnou krizi jsme jako Evropská unie reagovali mimořádně." Kancléřka vyzvala, aby příslušné národní plány byly skutečně vypracovány pečlivě, prozíravě a inovativně, než budou vyčleněny finanční prostředky. "Vždyť cílem není jen investovat za tyto peníze, ale zároveň i reformovat."

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

O migraci se Merkelová zmínila jako další důležité tématu pro Evropskou radu: "Nesmíme polevit v reformě společné evropské azylové politiky a evropského azylového systému" - zvláště když je tato diskuse obtížná. Evropská rada se musí zaměřit na spolupráci se zeměmi původu a tranzitu. S klíčovými zeměmi by měla být uzavřena migrační partnerství. Kancléřka v této souvislosti uvedla, že EU může "současné a nadcházející migrační otázky vyřešit pouze v dialogu s Tureckem". Podle ní se od Evropské komise očekává konkrétní návrh na následné financování spolupráce v oblasti migrace. Kromě toho by se měla rychle řešit agenda dialogu s Tureckem, například modernizace celní unie, uvedla. Merkelová se rovněž zabývala vážnými rozdíly mezi EU a Tureckem v oblasti právního státu a dodržování základních práv.

Rovněž se zmínila vztahy EU s Ruskem jako další zahraničněpolitické téma Evropské rady. Události posledních měsíců ukázaly, že EU musí vytvořit mechanismy, "aby byla schopna společně a jednotně reagovat na provokace". Zároveň zdůraznila, že je třeba definovat "agendu společných strategických zájmů", například v oblasti ochrany klimatu, ale také míru a bezpečnosti. Kromě toho musí podle ní EU "usilovat o přímý kontakt s Ruskem a ruským prezidentem" a vytvořit nové "formáty pro jednání".

"Vzhledem k množství krizí na celém světě je úzká koordinace mezi partnery nutnější než kdykoli předtím," uvedla kancléřka. Podle ní například G7 "chce a potřebuje spolupracovat s Čínou na řešení globálních výzev". Německo, které se v příštím roce ujme předsednictví skupiny G7, zde hraje zvláštní roli. V souvislosti s NATO zdůraznila, že obranná aliance je a zůstává "nenahraditelnou zárukou bezpečnosti a stability v Evropě" "Suverénní Evropská unie by zde měla být silným partnerem," prohlásila německá spolková kancléřka ve svém posledním zásadním prohlášením uzavírajícím její 16letou úspěšnou politickou éru.

Její projev se stal klíčovým tématem na názorových stránkách dnešního německého tisku. FREIE PRESSE k tomu dodává, že z odborného hlediska nevypadá tato bilance špatně. Jistě, něco z toho, co bylo slíbeno, se neuskutečnilo, ale mnohé směřovalo správným směrem. Zpráva o čtvrté a poslední vládě Angely Merkelové se však vyznačuje i tím, že v ní bylo jen málo známek nových začátků a dynamiky. Země byla spravována vcelku dobře, ale na konci velké koalice se sociálními demokraty však nedošlo k velkému společenskému konsenzu, ale k větší polarizaci. Po černo-červené koalici je naléhavě zapotřebí změnit barvy, konstatuje list ze Saské Kamenice.

Komentář FRANKFURTER RUNDSCHAU poukazuje, že Angela Merkelová přenechává řešení svého podílu na problémech země jiným - zejména pokud jde o negativní aspekty. Jak si tedy Německo stojí na konci této éry? Zdaleka nevyužila svůj potenciál. A daleko pod nutností, kterou nám ukládají klimatické změny, mezinárodní krize a globální vztahy vykořisťování. Magdeburské VOLKSSTIMME vyzdvihuje význam kancléřiny práce v oblasti evropské politiky. Podle komentátora listu historie, současnost a budoucnost Evropy formovaly 16 let působení Angely Merkelové v úřadu jako málokteré jiné téma. Lisabonská smlouva, kterou pomohla prosadit jako odlehčenou verzi ústavy EU, stojí vedle finanční krize, v níž se stala evropskou disciplinární autoritou.

Vyčnívá však uprchlická krize z roku 2015, kterou kancléřka chápala jako ryze humánní výzvu, což byla jedna z jejích nejzávažnějších chyb. Od té doby je Evropa v otázce migrační politiky beznadějně rozdělena, ale časté obviňování, že Merkelová nemá srdce pro Evropu, je však třeba vyvrátit. Žena z NDR opakovaně zdůrazňovala hodnotu svobodné Evropy a dávala to najevo svými činy. Díky svému talentu pro rovnováhu vždy dokázala EU napravit. Existuje pro to na její adresu jediné slovo: respekt. PASSAUER NEUE PRESSE je přesvědčena, že úspěch odcházející kancléřky v evropské politice je jejím nejtrvalejším úspěchem. Nejenže přinesla stabilitu do EU, která se opakovaně potácela, ale také nově definovala roli Němců v Evropě.

Zatímco její předchůdce Helmut Kohl musel tváří v tvář nové národní velikosti ještě rozptýlit velkou část nedůvěry, Angela Merkelová postupně posilovala střízlivost a pragmatismus v jednání s Německem, které odpovídají její osobní povaze. Právě pro tento historický úspěch si její osobnost budeme pamatovat," věří pasovský list.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…