Richard Seemann: Rakouští sociální demokraté pro opatrný postup

28.02.2021 21:28

Možné úvodní kroky pro uvolnění lockdownu, které chce v pondělí Kurzova vláda projednat, jsou velmi kontroverzní. Předsedkyně sociální demokracie (SPÖ) Pamela Rendi-Wagnerová se jasně vyjádřila proti dalšímu uvolňování, protože je pro cestu bezpečnosti, kontroly a opatrnosti.

Richard Seemann: Rakouští sociální demokraté pro opatrný postup
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Lékař chystá očkovat proti koronaviru

Varovala před situaci, která vypukla v Rakousku v listopadu a připomenula na znepokojivé snímky z Itálie před rokem. „Nechci situaci, která se před rokem odehrála v Itálii v Bergamu, nechci situaci, jako je ta, která se dnes děje v České republice, kde kolabují nemocnice,“ uvedla. Taková situace není nebezpečná pouze pro zdravotní péči o pacienty s Covid-19 , ale nakonec pro všechny, varovala šéfka SPÖ. Mluvčí lidové strany ÖVP pro zdraví Gaby Schwarzová v reakci na Rendi-Wagnerovou kritizovala, že SPÖ se mýlí zcela nahodile při řešení nejnáročnější krizi posledních desetiletí.

Gastronomie, hotelnictví, kultura a sportovní kluby, ti všichni věřili, že otevření by se mohlo uskutečnit kolem Velikonoc, jak slíbil spolkový kancléř Sebastian Kurz. Vzhledem však k rostoucímu počtu onemocnění má vláda v pondělí vyhodnotí situaci s odborníky, opozicí a hejtmany spolkových zemí a rozhodnout, jak postupovat. Obchod, sport, školy a kultura prosazují otevírání, ale tři týdny po prvním částečném uvolnění však počet nových infekcí výrazně vzrostl. Sedmidenní výskyt na 100 000 obyvatel je opět kolem 150 a odhadovaný efektivní reprodukční počet 1,11 je jasně v kritickém rozmezí. Odborníci se také obávají nakažlivějších variant CoV a epidemiologové nyní nedoporučují žádné další uvolnění. Podle jejich názoru situace je velmi složitá a další otevření by bylo možné s čistým svědomím ohlásit, pouze pokud počet infekcí zůstane stabilní a že se nezhorší. Jediným efektivním opatřením za této situace je trvat na rychlejším očkování.

Mnoho faktorů je v současné době nepředvídatelných. Rozsáhlé testování také věci komplikuje, protože vede ke zvýšení počtu nových infekcí hlášených každý den. Kromě toho existuje stejně nevyčíslitelný vliv imunity. Za této situace se dá vládě jen doporučit, aby počkala s oznámením uvolnění. Možnost určit datum otevření bude možné pouze po výrazně urychleném očkování a tedy i po intenzivním úsilí o získání více vakcín. Ukazuje se, že pouhé spoléhání na Evropskou unii je nedostatečné, jak ukázal nedávný telefonický rozhovor Sebastiana Kurze s Vladimírem Putinem a rozhodnutí Maďarska a Srbska které očkují ruskou i čínskou vakcínou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.