Richard Seemann: Scholz, hlavní kandidát sociálních demokratů

06.08.2021 16:31 | Komentář

SPD opírá svou volební kampaň do Spolkového sněmu především o jednu osobu: místopředsedu strany, vicekancléře a ministra financí Olafa Scholze.

Richard Seemann: Scholz, hlavní kandidát sociálních demokratů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Ještě před několika lety byl svými soudruhy trestán malou podporou, ale nyní je velkou nadějí strany, Generální tajemník SPD Lars Klingbeil označil tento návrh kampaně za "odvážný".

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Cílem je zaujmout a proniknout do pestré změti reklamních sdělení a za tímto účelem zvolila strana pro své plakáty výrazný a poutavý design. Ponořená do jasně červené stranické barvy, kombinovaná s černobílou podobiznou Scholze s širokým úhlem záběru a trojrozměrným dojmem.

Sázka na získání kancléřského postu by se vzhledem k aktuálním výsledkům průzkumů dala označit za "odvážnou". Aby se tak stalo, musela by strana přinejmenším předstihnout Zelené, což se podle posledního volebního trendu zdá být nemožné. SPD jde do volební kampaně široce rozkročená strana, která se shoduje s hodnotami, které hájí již po několik měsíců. Slovo "Bundeskanzler" se v prezentaci kampaně stále opakuje: od "kancléřské volební kampaně" až po "kancléřské plakáty". Klingbeil dodává, že SPD stále pracuje na spotech kancléře pro televizní reklamu a tak tento předvolební slogan strany ilustruje, jak moc spoléhá na Scholzovu přitažlivost.

Přitom kdysi dávno existovala SPD, pro kterou nebyl politikem srdce a která nechtěla Scholze v čele strany. Opakovaně ho trestala za nejhorší výsledky ve volbách na kancléře spolkové vlády před čtyřmi lety, po debaklu, ve kterém skončil s pouhou ani ne šedesáti procentní stranickou podporou. Nyní je však velkou nadějí, "všichni podporujeme Scholze," říká nejen Klingbeil, ale to platí i pro spolupřesedy strany Saskii Eskenovou a Norberta Waltera-Borjanse, kteří získali tento post za silné levicové podpory a nyní jsou až nápadně nenápadní.

Křesťanští demokraté v CDU/CSU se ve své předvolební prezentaci velmi snaží, vysvětlit takzvaný "unijní kruh" kterou společně vytvářejí. Sociální demokraté tomu čelí svými jasnými červenými plakáty s černobílými fotografiemi Scholze. Bez ozdůbek. A tak zatímco CDU se svými stranickými funkcionáři převlečenými za policistky nebo zdravotní sestry na plakátech vyvolávají u veřejnosti spíše posměch, sociální demokraté se takto do této trapnosti nedostávají, protože ukazují jen: Olafa Scholze. Ten má zejména v době koronové pandemie, kdy jako ministr financí uvolňuje z rozpočtu obrovské částky na pomoc potřebných a postižených, nyní i katastrofickými záplavami, pozitivní odezvu ve společnosti.

Proto také jeho strana na všech svých velkých svých předvolebních plakátech se sice " zaměřuje na Scholze", ale existují také menší, tematické plakáty. Podobně nápadné bílé nápisy na červeném pozadí oznamující, že SPD je pro stabilní důchody a dobrou zdravotní péči, dvanáct eur minimální hodinovou mzdu, dostupné nájemné prostřednictvím výstavby půl milionů nových bytů a také ochranu klimatu zaměřenou na vytváření nových pracovních míst. Strana chce na volební kampaň vynaložit 15 milionů eur a spoléhá se také na sociální média.

Do voleb zbývají ještě necelé dva měsíce. Olaf Scholz chce 120 volebních okrsků oslovit a navštívit na velkém turné, které začne 14. srpna v Bochumi a skončí 24. září rovněž v Severním Porýní-Vestfálsku, "srdci sociální demokracie". "Máme silného kandidáta, silný program, jasný plán a odvážný návrh," shrnuje kampaň generální tajemník SPD a spoléhá na výzvu ke korespondenčnímu hlasování. To bude v letošních volbách do Bundestagu pravděpodobně důležité.

SPD opět zdůrazňuje image jednoty a svornosti. Chyby ostatních budou zdůrazňovány, což je součástí předvolební debaty a zatímco dva se rozpadají, třetí vyčnívá, řekl Klingbeil při pohledu na ostatní kancléřské kandidáty Zelenou Annalenu Baerbockovou a předsedu CDU Armina Lascheta soutěžící s Scholzem. Aby nevznikly žádné pochybnosti, je na závěr prezentace kampaně natočen film se závěrem: "Jednu věc kterou CDU rozhodně nemá je: sociální politika pro vás“. Scholz se znovu přitom včera vyslovil za prodloužení pandemické nouze, která vyprší na konci září v zájmu ochrany před nebezpečím nové podzimní covidové vlny.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…