Richard Seemann: Steinmeierova letní úvaha při putování

06.07.2021 7:37

Německý spolkový prezident Frank - Walter Steinmeier, který se po návratu z Izraele vrátil zpět na „vandr“ po německých hranicích, vystoupil v neděli večer jako první v televizním pořadu letních úvah. Vyzval především k tomu, aby se předvolební kampaň k zářijovým volbám do Bundestagu nezvrhla v házení bláta.

Richard Seemann: Steinmeierova letní úvaha při putování
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Frank Walter Steinmeier

Vzhledem k potřebě politických a společenských změn v boji proti změně klimatu je německý prezident přesvědčen, že budoucí německá vláda nese obrovskou odpovědnost. Je zapotřebí hodně odvahy pro ty, kteří po září převezmou vládní odpovědnost, řekl v rozhovoru pro pořad „Berlin direkt“ televize ZDF.

Zejména v oblasti ochrany klimatu bude se muset hodně změnit a zároveň zmínil výzvy jako je řešení důsledků celosvětové covidové pandemie a dynamický rozvoj digitalizace. Například cíl klimatické neutrality nevyžaduje nic menšího než transformaci společnosti všech odvětví společnosti, od bydlení a stavebnictví až po mobilitu, školy a zemědělství. Dynamika změn bude obrovská a v této souvislosti také varoval politiky před nadměrným zatěžováním společnosti. Úspěšná politika musí podle něj fungovat v rámci strategického trojúhelníku účinné ochrany klimatu, fungujícího hospodářství a sociální soudržnosti. V této konstelaci je třeba nastoupit rozhodující kurz na cestě ke klimatické neutralitě, aniž bychom na této cestě ztratili společnost, zdůraznil spolkový prezident.

S odkazem na volební kampaň do Spolkového sněmu vyzval strany k umírněnosti a rozumu. S vědomím toho, že předvolební klima je drsnější než mimo ně, odpověděl na otázku, zda jsou na cestě k bahnité volební kampani. Obávám se, že to bude boj v bahně, ale nemyslím, že je to v bodě, kdy by prezident musel veřejně napomínat. Podle Steinmeiera je třeba stranám stále připomínat, že v německé demokracii, která je založena na koalicích, je třeba každé slovo a každou větu pronášet s myšlenkou, že poté budou muset znovu zasednout ke společnému stolu a nést společnou odpovědnost.

Anketa

Měla by mít Česká republika na Evropské radě i nadále právo veta?

99%
0%
hlasovalo: 13838 lidí

Pokud jde o německou politiku v oblasti korony, Steinmeier bilancoval situaci smíšeně. V boji proti pandemiím rozhodně nejsme mistři světa, ale rozhodně nejsme ani poslední. Jako pozitivní skutečnost uvedl, že první vakcína byla vyvinuta v Německu a stejně tak, že systém zdravotní péče obstál a nezaměstnanost se výrazně nezvýšila. Věřím, že politika neselhala a vyzval přitom Němce, aby se nenechali rozdělit diskusemi kolem covidové politiky. Byly chvíle, kdy jsme se museli distancovat nejen kvůli hygienickým pravidlům, ale byly i chvíle, kdy jsme se kvůli těmto debatám poněkud vzdálili. Krok za krokem, se nyní Německo snad dostane z krize a bude se v tomto procesu opět přibližovat k sobě navzájem, prohlásila hlava německého státu.

Spolkový prezident zahájí svůj „vandr“ již 6. června společně se svou družkou Elke Büdenbenderovou na hranici mezi Šlesvicko-Holštýnskem a Meklenburskem-Předním Pomořanskem. Se zastávkami v Lübecku, Herrnburgu, Groß Grönau a Schattinu, absolvují celkem čtyři etapy. Ve městech se setkají s dalšími partnery pro diskusi na téma školství, gastronomie, sport a kultura. V letních měsících pak následují další výlety v Sasku-Anhaltsku a Dolním Sasku a také v Durynsku a Hesensku, vždy podél státních hranic. Doprovázen ministerskými předsedy Saska-Anhaltska a Dolního Saska spolu s občany různých profesí s kterými hovoří především jak prožívali dlouhé období pandemie, kde docházelo ke konfliktům a jak se jim to dařilo. Putováním chce sociálně demokratický spolkový prezident povzbudit lidi, aby spolu opět mluvili, zejména tam, kde během pandemie vznikly rozpory. Současně potvrdil, že bude s nimi diskutovat o svém záměru příští rok kandidovat na druhé období své prezidentské funkce.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …