Richard Seemann: Strache podmíněně odsouzen

29.08.2021 10:02 | Komentář

Bývalý vicekancléř a předseda Svobodných FPÖ Heinz-Christian Strache byl u vídeňského zemského soudu odsouzen k 15 měsícům odnětí svobody podmíněně za podplácení.

Richard Seemann: Strache podmíněně odsouzen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Spolu obžalovaný Walter Grubmüller, majitel soukromé kliniky Währing, byl odsouzen na jeden rok nepodmíněně. Rozsudky nejsou pravomocné, odsouzení oznámili, že se hodlají odvolat.

Anketa

Doposud nejlepší nápad předvolební kampaně?

hlasovalo: 9718 lidí

Strache a Grubmüller byli uznáni vinnými v souvislosti se dvěma dary, které Grubmüller poskytl FPÖ v říjnu 2016 a v srpnu 2017, přičemž první činil 2 000 eur a druhý 10 000 eur. Po prvním daru Strache jako tehdejší předseda FPÖ podle vyneseného rozsudku "fakticky ovlivňoval" poslance a funkcionáře své strany, aby prostřednictvím iniciativního návrhu dosáhli změny ve Fondu financování soukromých nemocnic, která měla umožnit jeho prostřednictvím získat pro kliniku ve Währingu státní prostředky.

"Je jasně prokázána faktická souvislost výměnou za dar bohatého přítele," uvedla soudkyně Claudia Moravec-Loidoltová v podrobném odůvodnění rozsudku. Strache tak za úplatu svého přítele Grubmüllera k „výhradně stranické propagaci" zajistil podporu FPÖ v souvislosti s novelou zákona o Fondu a žádný jiný motiv nebyl zjištěn. "Stracheho úsilí bylo odměnou za dar z října 2016," uvedla Moravec-Loidoltová, a poté, co FPÖ předložila návrh iniciativy, následoval převod dalších 10 000 eur. K vynesení rozsudku soudkyně poznamenala, že uložené tresty "odpovídají míře provinění" a poznamenala: "Podplácet poslance, který se později stal vicekancléřem, nelze nijak ospravedlnit."

Stracheho obhájce Johann Pauer poté médiím oznámil, že Vrchní zemský soud ve Vídni jako odvolací soud posoudí, zda byl právní názor soudu prvního stupně správný: "Já bych to viděl jinak" a zdůraznil, že "můj klient se neobohatil úmyslně". Rozsudek o vině vymezil jako "drobné stranické dary". Rozsudek však v podstatě podle soudu odpovídá stížnosti podané Úřadem státního zástupce pro hospodářské záležitosti a korupci. Soudkyně Moravec-Loidoltová zdůraznila, že se Grubmüller již léta předtím snažil získat finanční prostředky od příslušného fondu.

Protože byl neúspěšný, obrátil se na Stracheho, což jasně dokazuje, že nejdůležitější obvinění protikorupční instituce je správné, protože důvodem daru ve výši 2000 eur v říjnu 2016 bylo motivovat Stracheho k akci. Jeho tvrzení, že o darech nevěděl je "krajně nevěrohodná". Oba obžalovaní věděli, že je třeba změnit zákon a návrh iniciativy Svobodných sloužil výhradně soukromé klinice Währing, nikoli "zájmům všech soukromých klinik v Rakousku".

Vrchní státní zástupce Bernhard Weratschnig z protikorupční instituce ve své závěrečné řeči uvedl, že Strache a Grubmüller tvořili "osudové společenství", což jejich chaty "bez obalu" odhalily, Strache jako předseda FPÖ a vicekancléř " měl slíbeny "peněžní výhody" a porušil "přísný požadavek objektivity". S odkazem na obhajobu, že dotyčné dary nebyly příliš vysoké, dodal: "Každé euro je příliš mnoho a veřejný činitel musí vykonávat pouze čistou úřední činnost".

Reakce na páteční rozsudek na sebe nenechaly dlouho čekat. Bývalý předseda Mezinárodní protikorupční akademie Martin Kreutner, který je rovněž zastáncem protikorupční petice, ji označil za "přelomové rozhodnutí". V prohlášení uvedl, že toto rozhodnutí je "pouhým začátkem". Právní proces vyrovnání se se "systematickým zneužíváním moci" v období lidovecké vlády se Svobodnými teprve začal. "Dnešek je dobrým dnem v boji proti politické korupci v Rakousku," řekl Kreutner: "Úplatkářství a prodejnost jsou jedem pro každou společnost, protože podkopávají důvěru obyvatel v politiku, státní správu a právní stát." V tomto ohledu je podle něj "potěšující, že se dnes část této důvěry obnovila".

Pro vedoucího parlamentní sociálně demokratické frakce ve vyšetřovací komisi "Ibiza" Kaie Jana Krainera rozsudek potvrzuje, že bylo možné kupovat zákony. Očekává, že rozsudek nad Strachem vrhne stín i na další nadcházející procesy s lidovci - exministrem financí Hartwigem Lögerem a úřadujícím šéfem ministerstva financí Gernotem Blümelem.

Představitelka zelených Nina Tomaselliová hovořila o "další důležité fázi v procesu sebeočisty po 'Ibize'" což bylo možné díky silnému a nezávislému soudnictví. "Fungující právní stát je štítem proti korupci a Zelení s Almou Zadicovou na postu ministryně spravedlnosti udělají vše pro to, aby to tak zůstalo".

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty